Herceptin er lønnsomt mot brystkreft

Behandling av brystkreft med medikamentet Herceptin i tidlig fase lønner seg. Det viser en ny helseøkonomisk vurdering fra Kunnskapssenteret. Selv om behandlingen er kostbar, hindrer den lokale tilbakefall og spredning som krever omfattende behandling.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Trastuzumab som er virkestoffet i Herceptin, har vist seg å være kostnadseffektivt i behandlingen av en spesielt aggressiv type brystkreft i tidlig fase, såkalt HER-2. Behandlingen kan være aktuell for de rundt 300 kvinnene som får denne typen brystkreft. I Norge er det cirka 2700 kvinner som får diagnosen brystkreft hvert år.

Arbeidet er utført av Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten i samarbeid med en utredningsgruppe bestående av norske brystkreftspesialister og helseøkonomer.

Simuleringsmodell

For å dokumentere hvor god dagens behandling er, ble data fra norske brystkreftpasienter hentet fra Kreftregisteret. Analysen ble videre basert på data fra internasjonale kliniske studier, annen vitenskapelige litteratur på området samt klinisk skjønn fra utredningsgruppen. Alle data, samt informasjon om kostnader ble bygget inn i en simuleringsmodell der 50 år gamle kvinner med nyoppdaget brystkreft følges de neste 50 år.

Ved denne simuleringen ble gjennomsnittlig levetid og livstidskostnadene for kvinner med nyoppdaget brystkreft beregnet. Resultatene forutsetter at Herceptin brukes på samme måte som i studiene, dvs at kvinner med tegn til hjertesykdom ikke er aktuelle for behandlingen og at behandlingen gis kort tid etter annen adjuvant behandling.

Hovedfunn

Levealderen kan ventes å øke med gjennomsnittlig 2,7 leveår dersom en kvinne på 50 år i tillegg får tilleggsbehandling med trastuzumab (Herceptin). Dette er gode resultater i et helseøkonomisk perspektiv.

Merkostnaden ved behandling med trastuzumab (Herceptin) er kr 72 000 per vunnet leveår.

"Seniorrådgiver Karianne Johansen i Kunnskapssenteret har ledet arbeidet med rapporten om bruk av Herceptin. Foto: Ellenor Mathisen."

De gjennomsnittlige livstidskostnader fra et helsetjenesteperspektiv for dagens adjuvant brystkreftbehandling er kr 384 000 per pasient og kr 581 000 per pasient dersom trastuzumab gis i tillegg, herav kr 325 000 det første år. Dette utgjør kr 197 000 i merkostnad.

Dersom fremtidige kostnader og leveår diskonteres med tre prosent, er kostnaden per vunnet leveår kr 152 000. Dette tyder på at adjuvant behandling med trastuzumab er kostnadseffektiv.

Langtidseffekter

Den største usikkerheten i analysen er knyttet til antatte langtidseffekter fordi oppfølgingstiden i de kliniske studiene er relativt kort. Dersom langtidseffektene skulle være dårligere enn antatt i simuleringen eller dersom trastuzumab viser seg å gi “sene” bivirkninger (for eksempel fra hjertet), vil resultatene bli mindre gunstige.

Herceptin er en ny behandling man har store forventninger til. I svulstene til kvinner med HER2-positiv brystkreft forsterkes HER2-genet. Det dannes derfor unormalt høye nivåer av HER2-proteinet på overflaten av kreftcellene.

Trastuzumab er et antistoff som motvirker denne prosessen, og er et eksempel på ny og målrettet behandling for pasienter med dårlig prognose. Herceptin gis i tillegg til hovedbehandling, som kan være kirurgi eller kjemoterapi.

Kostnader

Kostnader for første års behandling av 300 pasienter er estimert til cirka 100 millioner kroner.

Rapporten er bestilt av Sosial- og helsedirektoratet og fagdirektørene i de regionale helseforetakene. Den skal brukes i det fremtidige arbeidet med nasjonale handlingsprogram for kreftbehandling. Arbeidet har vært ledet av seniorrådgiver Karianne Johansen i Kunnskapssenteret.

Powered by Labrador CMS