Danske helsemyndigheter advarer mot e-sigaretter

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Danmarks helseminister Nick Hækkerup vil stramme inn på bruken av elektroniske sigaretter. Han er bekymret over at e-sigarettene er blitt populære blant barn og ungdom.

– E-sigaretter er langt fra et uskadelig produkt, skriver Hækkerup, som tilhører partiet Socialdemokraterne, i et brev til Folketingets helsekomité. Brevet ble søndag omtalt i avisa Politiken. Organisasjoner som Kreftens bekjempelse har tidligere advart mot at e-sigaretter blir oppfattet som uskyldige av både barn og deres foreldre. Bruken kan føre til at flere barn og unge begynner å røyke vanlige sigaretter, frykter organisasjonene.

Hækkerup deler uroen: – I mine øyne er det bekymringsfullt at barn og unge bruker e-sigaretter med jordbær- og lakrissmak og lignende. Det gjelder uansett om det er snakk om e-sigaretter med eller uten nikotin, skriver Hækkerup i brevet. Han vil nå ta kontakt med de andre partiene i Folketinget for å drøfte en mulig innstramming.

Danske helsemyndigheter har gjennomgått eksisterende kunnskap om risikoen ved å røyke e-sigaretter, og mener det fortsatt er usikkerhet om helserisikoen, ikke minst når det gjelder langtidseffekter. Ifølge det danske helsedirektoratet kan luftveiene bli irritert allerede etter kort tids bruk, noe som igjen kan gi allergiske reaksjoner.

Samtidig mistenkes det at stoffene propylenglykol og glyserin, som finnes i e-sigarettene, kan føre til skader på luftveiene. I enkelte merker er det også funnet mindre mengder kreftfremkallende stoffer.

Elektroniske sigaretter inneholder en utskiftbar beholder med en væske som enten er med eller uten nikotin. I Norge er salg av e-sigaretter forbudt, men import til eget bruk er tillatt. Rundt 40 000 nordmenn bruker i dag e-sigaretter, mens hver fjerde røyker kunne tenke seg å prøve.
Verdens helseorganisasjon har tidligere anbefalt at bruken av e-sigaretter faller inn under nasjonale røykelover. (©NTB)

Powered by Labrador CMS