Film lokker fortsatt unge til røyking

Amerikanske helseeksperter raser mot Hollywood, der røyking fortsatt framstilles som glamorøst. Forskere ved universitetet i San Francisco sier at sigarettene har stjerneroller i fire av fem filmer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Filmindustrien bidrar overhodet ikke i kampen mot røykedøden, heter det i en studie som forskerne la fram denne uka. Den bygger på gransking av 775 amerikanske filmer laget i perioden fra 1997 til 2002.

- Hvert år begynner hundretusenvis av barn å røyke, inspirert av det de har sett på lerretet. Våre tall viser at filmindustriens ansvarsfølelse er lik null, sier en av studiens forfattere, lege og professor Stanton Glantz.

- Nå begynner publikum å si at nok er nok. Løsningen er å nekte alle under 17 år adgang til filmer der det røykes, sier Glantz. som påpeker at det røykes i 80 prosent av alle filmer som barn kan se i selskap med voksne.

San Francisco-studien navngir giganter som Disney, Sony og Time Warner som konsernene bak mer enn halvparten av alle filmer der det røykes. Forskere har tidligere påvist at over 80 prosent av alle amerikanske røykere er hektet på tobakk før de fyller 18.

(NTB)

Powered by Labrador CMS