CEES offisielt åpnet

Forrige uke ble Centre for Ecological and Evolutionary Synthesis (CEES) ved Biologisk institutt, Universitetet i Oslo offisielt åpnet. Folk stod i kø for å gratulere Nils Christian Stenseth og de andre forskerne.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Nils Christian Stenseth."

Seks professorer og deres forskningsgrupper ved Biologisk institutt, samt tre statistikere fra ikke-biologiske miljøer - alle på Universitetet i Oslo - står bak Centre for Ecological and Evolutionary (CEES).

Kongstanken bak senteret er å forene tidligere atskilte naturvitenskapelige felt som økologi, statistikk, genetikk og evolusjon, for å lage nye metoder og gjøre god grunnforskning innen biologi.

Eller som senteret selv beskriver seg på sine hjemmesider:

“The Centre for Ecological and Evolutionary Synthesis (CEES) is created to be an intellectual melting pot where population ecologists, evolutionary biologists, geneticists and statisticians meet in a creative and mutually beneficial scientific environment.”

Allerede i gang

Selv om senteret først ble offisielt åpnet forrige uke, har en del av forskerne tilknyttet CEES allerede publisert en rekke artikler i blant andre tidsskrifter som Nature og Proceedings of National Academy of Science (PNAS).

Forskerne er blant annet økologen Nils Christian Stenseth, genetikeren Kjetill S. Jakobsen og post.doc Eli K. Rueness, som har studert den kanadiske gaupa.

"Kanadisk gaupe."

I artikkelen om den kanadiske gaupa som ble publisert i Nature i september 2003, bruker forskerne DNA fra ulike populasjoner av det store kattedyret til å gi et bilde av evolusjonære og nåværende populasjonsbiologiske prosesser i de ulike populasjonene spredt over hele Canada.

Oppfølgingsartikkelen er publisert i PNAS 20. april hvor den er forsideoppslaget. I artikkelen forklarer forskerne det mønsteret de presenterte i Nature ut fra gaupas migrasjonsmønster, dynamikken i populasjonene samt klimaet på det stedet gaupa holder til.

Kjernegruppen

I utgangspunktet var CEES tenkt på som et eget Senter for fremragende forskning, men da de ikke nådde helt opp i Norges forskningsråd med sin idé, fikk de allikevel støtte fra UIO.

En egen del av senteret: EcoClimNCoe, er også et Nordisk senter for fremragende forskning.

I tillegg til Stenseth og Jakobsen, utgjør limnolog Dag O. Hessen, ferskvannsøkolog Asbjørn Vøllestad, evolusjonsbiolog Glenn-Peter Sætre og genetiker Erika Hagelberg og deres forskningsgrupper kjernen i CEES.

I tillegg er statistikerne Ole Christian Lingjærde, Tore Schweder og Geir Storvik med.

- Sammensetningen gjør senteret unikt nasjonalt og internasjonalt, mener Stenseth, som ikke er ukjent med samarbeid og tverrfaglighet innen forskning.

Han var i sin tid en av personene bak Senter for utvikling og miljø (SUM) ved UIO.

Gratulasjoner

I tillegg til forskning vil senteret hver fredag framover arrangere seminarer hvor forskerne innad i gruppen og eksterne forskere vil forelese om aktuelle økologiske og evolusjonære problemstillinger - og ofte om kombinasjonen av økologi og evolusjon.

Først ut var Nils Christian Stenseth, som på åpningen av CEES presenterte historien bak interessen med å studere sykliske populasjoner som den kanadiske gaupa i økologi, og forskningen bak artikkelen i PNAS.

Gratulantene sto i kø etter foredraget for å klappe CEES på skulderen for foreløpig godt arbeid og ønske nykomlingen lykke til i forskningslivet.

Superlativer som “delighted”, “pleased” og “appreciation” haglet over de involverte fra blant annet universitetsrektor Arild Underdal, tidligere rektor Kaare Norum, dekan Knut Fægri ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet og bestyrer Trond Schumacher ved Biologisk institutt.

Les mer:

CEES

Fellesskap drevet av vitebegjær

Powered by Labrador CMS