Pelargonia oser av godlukt som kan minne om sitrusfrukter eller roser. Dette ga følelser av fred og ro, ifølge forskerne.

Lukten fra denne planten kan påvirke helsa

Planter med sterk lukt, som pelargonier, lavendel og bartrær, kan ha en positiv innvirkning på helsa. Norsk forsker mener det har å gjøre med gode minner.

Lukter påvirker oss. De kan få oss til å rynke på nesen og gjøre oss kvalme.

De kan også få oss til å føle oss bra.

Forskning fra Canada viser for eksempel at beroligende lukt i butikklokaler gjør forbrukeren mindre stresset og mer kjøpelystne.

Og forskere fra Tyskland undersøker nå om det er mulig å bruke babyduft i nesespray for å lindre depresjoner – fordi mange synes at hodebunnen til spedbarn lukter beroligende godt.

Nå viser det seg at dufter fra planter kan ha en liknende effekt.

Personer med stressrelatert sykdom

De svenske forskerne mener at den nye studien viser hvordan dufter fra naturen fremkaller assosiasjoner, følelser og fysiske reaksjoner hos folk som har slitt med stressrelatert sykdom.

Ifølge professor i medisin ved NTNU Hans Nordahl, finnes det flere varianter av stressrelatert sykdom.

– Eksempler kan være bekymringsangst, smertesyndromer, utmattelsessyndrom/ME, hodepine, muskelsmerter og akutte stresslidelser, sier han til forskning.no.

Storkenebb ga opplevelse av indre ro

Det viser seg at duften av geranium-arter, eller storkenebb, hadde best effekt i hos deltakerne i studien.

– Duften fra akkurat denne planten så ut til å støtte både mental restitusjon og bidra til en opplevelse av indre ro, sier Anna María Pálsdóttir, forsker ved Sveriges landbruksuniversitet i en pressemelding.

I Norge har vi mange viltvoksende arter av akkurat denne blomsten, og den dyrkes i både hager og parker.

Skogstorkenebb er en av de vanligste viltvoksende artene av geranium i Norge.

Det spesielle med denne blomsten er at når du tar på den, avgir den lukter som minner om roser eller sitrus.

Mange kjenner den også igjen som stueplanten pelargonia.

Flere av deltakerne forbandt luktene fra pelargoniaen med barndom og trygghet, og det var spesielt disse luktene som skapte en følelse av fred og ro.

Ikke nødvendigvis blomstene som har effekt

– Jeg tror at alt som gir gode assosiasjoner, gir bedre helse, sier professor Nordahl.

Han tror at lukter kan ta fokuset bort fra sykdom og over på noe positivt, utenfor oss selv.

– Alt som fører til ekstern oppmerksomhet og ikke på indre bekymringstanker, som er typiske ved utmattelsessyndromer og depresjon, er av stor verdi, mener han.

Han tror derfor ikke det nødvendigvis handler om blomster og lukter, men rett og slett om aktiviteter som er godt for helsen.

Både kunstig og naturlig hage

Den svenske studien varte i fem år og hadde totalt 59 deltakere.

Deltakerne ble med i noe som kalles naturbasert rehabilitering som foregikk i en rehabiliteringshage.

Rehabiliteringshagen bestod av to deler: Én del som var plantet med urter, busker og blomster og én del bestod av trær og planter som fikk vokse fritt.

I studien beskriver deltakerne hvordan de opplever duftene fra hagen.

Slik ser rehabiliteringshagen ut, som inkluderer en naturlig del (informal garden) og en kunstig eller plantet del (formal garden).

Beskrev egne følelser

De fortalte blant annet hvordan naturlige dufter fra urter, frukt, blomster, bartrær og tørt gress hadde en beroligende effekt, ga dem mer velvære og en følelse av nærvær.

Dette er reaksjoner som alle bidrar til å redusere stress, ifølge forskerne.

Deltakerne var med i rehabiliteringsprogrammet 12 uker av gangen. For at alle skulle oppleve høst, vinter, vår og sommer minst tre ganger, måtte forskningsprosjektet vare i fem år.

Hva er årsak og virkning?

Selv om studien er en intervensjonsstudie som har gått over lang tid og som inkluderer relativt mange deltakere, har den likevel noen begrensninger.

Det er nemlig ikke godt å si hva som skyldes at deltakerne ble mindre stresset. Den naturbaserte rehabiliteringen bestod også av andre ting enn bare det å lukte.

– Det er ikke spesielt tydelig hva virkningen egentlig skyldes, sier Nordahl om studien.

Er det for eksempel noe helt spesielt ved selve blomsterlukten som hjelper på stress? Eller er det å fokusere mer utover og aktivisere seg konkret i å søke andre opplevelser som hjelper? spør Nordahl.

Eller er det assosiasjonene fra barndommen som bidrar til å redusere stress?

Forskerne bak studien påstår ikke at stressreduksjonen ene og alene skyldes opplevelsene deltakerne hadde med lukt. De mener likevel at studien sier noe om hvordan folks mentale helse blir påvirket av opplevelsen av lukt.

Hvem kan bruke denne kunnskapen?

Forskerne mener funnene er interessant for de som utvikler naturbasert terapi, men også for gartnere som jobber både i drivhus og utendørs.

De mener vi der hjemme også kan ha nytte av dem:

– Planter som lukter er et interessant segment i hagesektoren, og vi håper at resultatene våre kan bidra til økt interesse for hvordan plantelufter kan påvirke mennesker, også i hjemmemiljøet, sier Sara Spendrup, som også er forsker ved Landbruksuniversitetet og en av forfatterne av studien.

Referanse:

Anna María Pálsdóttir mfl: Garden Smellscape–Experiences of Plant Scents in a Nature-Based Intervention. Frontiers in psychology. September 2021. DOI: https://doi.org/10.3389/fpsyg.2021.667957

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS