Jo høyere en elev scoret på personlighetstrekket «samvittighetsfull», desto bedre var karakterene. (Foto: Bjørn Sigurdsøn, NTB scanpix)

Bedre å være flittig enn smart

Personlighet påvirker karakterene mer enn IQ, viser ny forskning. En veldig flittig student får en hel karakter bedre enn en student som bare er gjennomsnittlig pliktoppfyllende.

Femfaktormodellen

Femfaktormodellen er utviklet for å beskrive personlighet. Ifølge modellen er det fem dimensjoner av en personlighet: nevrotisisme, samvittighetsfullhet, åpenhet, utadvendthet og vennlighet. 

Hver dimensjon dekker over noen undergrupper. De forskjellige personlighetstrekkene kan være mer eller mindre tydelige, og hvor man ligger på skalaen, vurderes av andre eller av en selv. 

(Kilde: Den store danske)

Er du den omhyggelige typen som alltid gjør leksene og oppgavene i tide? Eller satser du på å klare alt med skarp intelligens og evne til skyte fra hofta? 

Personlighetstrekk som selvdisiplin og omhyggelighet er forbundet med bedre prestasjoner enn IQ, viser en ny undersøkelse som er publisert i tidsskriftet Learning and Individual Differences. Faktisk kan disse trekkene forutsi omkring tolv prosent av karakterene på videregående skole og under høyere utdanning.

Disse trekkene gir en mye større fordel enn høy IQ, og derfor er det lurt å øve seg på dem, konkluderer forskeren bak artikkelen. 

– En veldig flittig student får en hel karakter høyere enn en student som bare er gjennomsnittlig flittig, sier psykolog Arthur E. Poropat i en pressemelding fra Griffith University

Kan lære å prestere bedre

Denne kunnskapen kan brukes i skolen, mener professor Anders Holm ved Københavns Universitet. 

– Undersøkelsen bekrefter resultater fra tidligere forskning. Elevene bør øve seg på å gjøre leksene, være presise og pliktoppfyllende. Det er også kvaliteter som gjør seg godt på arbeidsmarkedet, sier Holm. 

De riktige personlighetstrekkene 

Poropat har gjennomgått 16 spørreskjemaundersøkelser hvor personlighetstrekk har blitt vurdert etter femfaktormodellen. Ifølge modellen er det fem dimensjoner av en personlighet: nevrotisisme, samvittighetsfullhet, åpenhet, utadvendthet og vennlighet.

Vurderingene har deretter blitt sammenlignet med karakterer og IQ. 

Jo høyere en elev scoret på personlighetstrekket «samvittighetsfull», desto bedre var karakterene.

Dette ene trekket forutsier tolv prosent av prestasjonene, mens IQ bare forutsier med fem prosent. 

Høy IQ er ikke nok 

Resultatet stemmer med tidligere forskning, forteller doktorgradsstudent Anna Vedel ved Aarhus Universitet. 

– Man kan ikke bare improvisere seg fram til resultatene, selv om man har en høy IQ, sier hun. 

Tidligere undersøkelser har vist at elever som betrakter seg selv som intelligente, jobber mindre og presterer dårligere etter hvert. Mens de som betrakter seg selv som hardtarbeidende, presterer bedre og bedre med årene. 

Referanse:

Arthur E. Poropat: «Other-rated personality and academic performance: Evidence and implications», Learning and Individual Differences, 8/2014, doi: 10.1016/j.lindif.2014.05.013 Sammendrag

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS