Slik oppstår årstidene

Bakgrunn:

Hvorfor har jorda årstider? Hva vil skje med årstidene i framtida?

27.10 2004 12:08

Klikk her for å åpne animasjonen alene i nytt vindu!

Årstider er ingen selvfølge. Jordaksen heller 23,5 grader. Hadde ikke jorda snurret litt skeivt, hadde vi heller ikke hatt årstider.

Og motsatt: Hadde jorda snurret enda skeivere, sånn som for eksempel planeten Uranus, ville hele kloden pendlet mellom midnattsol og mørketid, ikke bare pol-områdene …

Her får du forklart hvorfor det er sommer langt sør i Afrika når det er vinter hos oss. I selskap med en liten nisse får du følge jordas ferd rundt sola – i lange baner.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Eldre versjon

Dette er en av de første multimediaproduksjonene som ble laget i forskning.no – i 2003. Originalen finnes her, men krever at du installerer Shockwave-plugin i nettleseren. Til gjengjeld får du lyd og sjarmerende primitiv grafikk.

Den nye versjonen er gjenskapt i åpent format, tilgjengelig på alle plattformer.