Vasco Mota og Jagan Gorle er ansatt ved Nofima for å utvikle lukkede oppdrettsanlegg til laks. (Foto: Bendik Fyhn Terjesen/Nofima)

Til Norge for å utvikle oppdrettsnæringen

Viljen er stor, pengene til stede og teknologien er på god glid innen lukkede oppdrettsanlegg. Da kan det gå fort fra forskning til implementering.

Det fristet de to utenlandske forskerne til å flytte til Sunndalsøra i Møre og Romsdal. De ønsker å være med på å utvikle den nye generasjonen lukkede lakseoppdrettsanlegg.

‒ Det er fantastisk at jeg kan være med på denne utviklingen akkurat nå, i en så stor næring hvor jeg kan forske og deretter umiddelbart være vitne til at resultatene bli implementert, sier Vasco Mota, biolog fra Portugal.

Jagan Gorle er forsker i hydrodynamikk fra India mens Vasco Mota er forsker i fiskebiologi fra Portugal. Nå er begge godt i gang med å venne seg til livet og arbeidet hos Nofima på Sunndalsøra. Her ligger hovedsetet for senter for forskningsdrevet innovasjon, CtrlAQUA, som ble opprettet av Norges forskningsråd for å fremskynde innovasjon på lukkede anlegg over åtte år.

I senteret er det seks forskningsaktører og 13 oppdretts- og teknologiaktører som er i front på utviklingen av oppdrett av laks i lukkede systemer.

Powered by Labrador CMS