Internasjonalt utdanningsnettverk innen akvakultur

Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) har tatt initiativ til å etablere et internasjonalt utdanningsnettverk innen akvakultur. Målet er å sikre industri, forvaltning og forskning solide akvakulturkandidater i framtiden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Fiskeriminister Svein Ludvigsen (Foto: Leif Inge Skagemo)"

- Akvakultur er en internasjonal næring, og selv om Norge er lite er vi i høyeste grad langt framme i utviklingen gjennom utdanning og forskning. Det er svært viktig at Norge, representert ved UMB, tar initiativet til en slik nettverksskaping som dette seminaret er, sa Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen som åpnet seminaret “International Aquaculture Education Network 2005.”

Celebert besøk

- Initiativet vil garantert gi avkastning på sikt. Gode nettverk er svært viktig, og det at UMB kommer på banen på denne måten er veldig bra. Det gjelder å være aktiv i markedet, påpekte fiskeriministeren.

Det var god internasjonal deltakelse på seminaret, blant annet var oppdrettsnasjonen Chile representert ved sin ambassadør i Norge. Guatemala, Costa Rica, Venezuela, Serbia og Montenegro, Japan, Venezuela, Uruguay og Brasil var også representert, og Canadas fiskeriminister, Geoff Regan var også til stede. Foredragsholderne var forskere og industriledere fra Norge.

Oppdrett viktig for distriktene

Fiskeoppdrett har vært og er viktig for å kunne opprettholde bosetting i kystkommmunene. Ludvigsen trakk fram øya Lovund i Nordland, for å illustrere dette. Mens mange bygder opplever befolkningsnedgang, har den lille øya opplevd det stikk motsatte - takket være fiskeoppdrett.

-I løpet av få år har befolkningen på Lovund økt med nesten 40 prosent, og det skyldes økt tilflytting fordi det finnes jobber innen oppdrett.

- Det var i Ås oppdrettseventyret i Norge startet i sin tid, og det arbeidet som i dag gjøres ved Universitetet for miljø- og biovitenskap er uhyre viktig. Det bidrar blant annet til at vi kan opprettholde vår målsetting om spredt bosetting i Norge.

- Steder som Lovund er avhengig av ny kunnskap og forbedrede vaksiner, bedre fôr og kunnskap om fiskeavl. Det betyr at vi trenger forskingsinstitusjoner som bidrar med nettopp dette, sa Ludvigsen i sin åpningstale.

AquaNor 2005

- Et av målene med dette initiativet er å sette UMB på det internasjonale kartet. Vi er landets nyeste universitet og da er det viktig å markere bredden av fagområder vi representerer, sa administrerende direktør Einar Eriksen, som var vertskap under seminaret.

- Vi ønsket å legge seminaret i tilknytning til AquaNor-messen i Trondheim, som samler fagfolk fra hele verden. UMB har utdannet mange av deltakerne på messen, så hvorfor ikke samle, vise og plassere UMB på kartet, like før verdens største akvakulturmesse arrangeres noen timer lenger nord?

- Vi er fornøyd med å ha samlet mange sentrale personer til seminaret, blant annet står to fiskeriministere og elleve ambassader på deltakerlista. Om to år vil UMB gjenta arrangementet, fram til da vil UMB bidra til å utvikle nettverket videre, sier Eriksen.

Powered by Labrador CMS