Kraftsenter i Stavanger

Det nyopprettede International Research Institute of Stavanger er det største frittstående og samlede forskningsmiljøet innen petroleum i Europa. IRIS skal bli et internasjonalt kraftsenter innen forskning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

IRIS' styre

Styret i det nye selskapet har følgende medlemmer:

Leder: Administrerende direktør Terje Vareberg, SpareBank 1 SR-bank Nestleder: Fylkesmann i Rogaland, Tora Aasland Thorhild Widvey (tidligere Olje- og energiminister) Direktør Alfred Nordgård, Norske Shell. Dekan Arild Bøe, UiS.

Varamedlemmer for Terje Vareberg, Tora Aasland og Thorhild Widvey er: 1.vara: Direktør Ernst A. Eik, Simrad 2. vara: Direktør Siv S. Oftedal, ConocoPhillips 3. vara: Daglig leder Kristin Husebø, Prekubator Varamedlem for Alfred Nordgård: Direktør Jorunn Sætre, Halliburton Varamedlem for Arild Bøe: Universitetsdirektør Per Ramvi, UiS

IRIS AS (International Research Institute of Stavanger) er et felles selskap for oppdragsforskning. Nå skal IRIS utvikles til å bli et internasjonalt kraftsenter innen forskning.

IRIS er eid 50 prosent av Rogalandsforskning (RF) og 50 prosent Universitetet i Stavanger (UiS).

Eierne mener at et allerede sterkt forsknings- og utviklingsmiljø vil bli ytterligere styrket gjennom dette, og med IRIS vil man få utnyttet den samlede kompetansen på en måte som vil få ringvirkninger og stor betydning for næringsutvikling og verdiskaping både i regionen og internasjonalt.

 

Nytt selskap

Det nye selskapet innebærer en overføring av all forsknings- og laboratorievirksomhet fra Stiftelsen Rogalandsforskning til IRIS.

Det betyr at de ansatte i RF fra 1. januar 2006 er ansatt i IRIS. Det nye selskapet vil få 200 ansatte.

Virksomhetsområdene for IRIS AS blir i første rekke innen petroleum, marint miljø og samfunns- og næringsutvikling, mens andre kan komme til etter hvert.

For UiS betyr det nye selskapet at all oppdragsforskning i universitetet på relevante virksomhetsområder overføres til IRIS, mens statsfinansierte forskningsaktiviteter fortsatt skjer på universitetet.

UiS vil gi IRIS tilgang på et bredt faglig og kompetent fagmiljø som vil inngå i IRIS’ prosjektportefølje.

Innen forskningsområder relatert til oppstrømsvirksomheten for olje og gass vil IRIS bli det største frittstående forskningsinstituttet i Europa.

Stor dag

- Dette er en stor dag for forskningen i vår region, sier rektor Ivar Langen (UiS) og adm. dir. Kjetil M. Stuland (RF) i forbindelse med undertegningen av avtalen.

IRIS vil gi UiS en unik mulighet til å bli ett av de største uavhengige forskningsmiljø innen petroleum ikke bare nasjonalt, men også internasjonalt.

- IRIS gir oss muligheten til å utvikle en felles forskningsprofil som gjør oss mer synlige internasjonalt, sier rektor Ivar Langen, UiS.

- Vi får større bærekraftige forskningsmiljøer med felles forskningsprofil. Robuste forskningsmiljøer vil også ha vesentlig betydning for universitetets forskerutdanning.

Miljøer

- Tendensen i dag er at forskningsmidler i større grad gis til miljøer og ikke enkeltpersoner. Det er også et krav at universitetene og høgskolene skal ha en større andel eksternt finansiert forskning og da kan vi lett bli konkurrenter.

- Nå kan vi i en markedssammenheng fremstå tydeligere nasjonalt og internasjonalt.

- Det nye selskapet er strategisk viktig for den videre utviklingen av Universitetet i Stavanger, påpeker Ivar Langen.

- Det vil bidra til at vi raskt kan etablere oss som en viktig forskningsaktør. Vi får en solid plattform for å utvikle et godt samspill mellom grunnforskning og anvendt forskning, og mellom universitetet og nærings- og samfunnsliv på forskningsområdet.

Langsiktig

- IRIS sikrer langsiktig kompetanse- og kunnskapsutvikling, fastslår adm.dir. for Rogalandsforskning, Kjetil M. Stuland.

- Gjennom IRIS kan vi videreutvikle et slagkraftig miljø med stor bredde og høy kompetanse. Det gir synlighet og mulighet til å utvikle nye fagområder. Vi kan også tiltrekke oss de beste av både norske og internasjonale fagfolk.

-IRIS betyr at vi vil få muligheter til å få prosjekter og store langsiktige kontrakter som vi ellers ikke ville fått, sier Kjetil M. Stuland, som spesielt har forventninger på petroleumssiden på grunn av nærheten til industrien.

Første gang

Styreleder i RF og medlem i hovedstyret for Norges forskningsråd, Lars Takla, overbrakte hilsen fra Norges forskningsråd, som så positivt på nyetableringen.

Takla understreket at det er første gang i universitets- og forskningssammenheng at en nyetablering av denne karakter har skjedd.

Ordfører Leif Johan Sevland understreket i sin tale at forskningsmiljøet ville bli mer synlig og mer slagkraftig gjennom IRIS. Ordføreren avsluttet høytideligheten med å avduke en plakett som avslørte den nye logoen til IRIS.

Powered by Labrador CMS