Første kvinnelige professor ved NHH

Kollegiet ved Norges Handelshøyskole har i dag gitt Siri Pettersen Strandenes (53) opprykk til professor i samfunnsøkonomi på grunnlag av kompetansevurdering. Hun blir dermed den første kvinnelige professoren ved NHH.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Jeg er meget glad for at NHH i dag får sin første kvinnelige professor. Høyskolen er nå i en situasjon hvor vi både satser og høster gevinster av vår handlingsplan for økt rekruttering av kvinner i vitenskapelig stab, sier rektor Per Ivar Gjærum ved NHH.

- Dette føles godt

Siri Pettersen Strandenes er født i Tønsberg, er utdannet siviløkonom med Høyere avdelings eksamen fra NHH, og har spesialkompetanse innenfor fagfeltene skipsfartsøkonomi, luftfartsøkonomi og internasjonal handel. Hun har vært ansatt som førsteamanuensis ved NHH siden1992.

- Dette føles godt. Å bli professor er noe man jobber for - et mål. Og så er det selvfølgelig morsomt å bli først også, sier Strandenes. Professoren varsler at det er flere kvinner på vei oppover i NHH.

- Da jeg begynte å studere sosialøkonomi i 1969 var det sju prosent kvinner på studiet, og det tar jo tid å kvalifisere seg. I fjor var det over 42 prosent kvinner på sosialøkonomstudiet hos oss, sier hun og gleder seg over økiningen.

Strandenes gleder seg også over at hun er en av dem som får lov å vise at det går an.

- Jeg håper dette kan gi positive signaler til andre, sier hun.

Gjesteforsker i Berlin

I sin tid på NHH har Strandenes vært programdirektør for høyskolens engelskspråklige Master i International Business (MIB) studium, og hun har ledet flere forskningsprosjekt ved SNF. I tillegg har hun vært gjesteforsker ved Humboldt Universitet i Berlin, og gjesteforeleser ved flere norske og utenlandske universiteter og høyskoler. Strandenes har publisert i nasjonale og internasjonale tidsskrifter.

Mange tillitsverv

Hun har hatt mange tillitsverv, både nasjonalt og internasjonalt. Strandnes er medlem av Council for International Association for Maritime Economists IAME, og av redaksjonsrådet for International Journal of Maritime Economics. Hun er styremedlem i Vital forsikring ASA, Chr. Michelsens Institutt (CMI) og Programstyret for Maritim og offshore virksomhet i Norges Forskningsråd.

Offentlige utvalg

Den nybakte professoren har også vært med i flere tunge offentlige utvalg, som blant annet utvalg oppnevnt av Finansdepartementet, NOU 2000:9 “Konkurranseflater i finansnæringen”.

Powered by Labrador CMS