Tilsynssak og full gransking av forskerskandalen

I april skal granskingskommisjonen være ferdig med å undersøke alle forhold rundt forsker Jon Sudbø og medforfatterne av skandaleartikkelen i The Lancet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fylkeslegen i Oslo og Akershus har opprettet tilsynssak både mot forskeren Jon Sudbø og helseforetaket Rikshospitalet-Radiumhospitalet.

Samtidig presenterte helseforetaket sammen med Universitetet i Oslo medlemmene av granskingskommisjonen de to i fellesskap har nedsatt.

Kommisjonen skal ledes av den svenske professor Anders Ekbom fra Karolinska Institutet.

Alle sider belyst

Alle tenkelige sider ved forskningsskandalen vil bli belyst, også forholdet til farmasøytisk industri, egne økonomiske interesser og mulige bindinger i de faglige miljøene.

Dekanus Stein Evensen ved Det medisinske fakultet klargjorde at også medforfatterne vil bli gransket. Både dekanus og kommisjonsleder Ekbom fastslo at medisinsk forskning i hele Norden er rammet.

- Særlig ille er det at norsk medisinsk forsknings fremste internasjonale fortrinn, de store helseundersøkelsene, er blitt misbrukt og dermed havnet i et uheldig lys, sa Evensen.

Tilsynssaken

Det er ingen direkte sammenheng mellom tilsynssaken og det arbeid granskingskommisjonen skal utføre.

I tilsynssaken skal Helsetilsynet vurdere om lege Jon Sudbø har brutt helseloven. Det betyr i verste fall at han mister retten til å praktisere fordi han kan bli fratatt sin autorisasjon.

Fylkeslege Petter Schou har også reist tilsynssak mot selve helseforetaket. De reaksjoner som er aktuelle overfor foretak er advarsler, pålegg og i sjeldne tilfeller bøter.

Fylkeslegen har ikke reist tilsynssak mot medforfatterne av Sudbøs artikkel i The Lancet.

Strenge regler

En rekke lands medisinske tidsskrifter, blant annet The Lancet og Tidsskrift for Den norske lægeforening, har bundet seg til felles regler for medforfatterskap.

Her stilles det krav til kvaliteten og omfanget av et forskningsbidrag for at en person skal kunne oppføres som hovedforfatter eller medforfatter. Regelverket er nedfelt i noe som heter Vancouver-konvensjonen.

The Lancet la fredag ut en advarsel mot Sudbøs artikkel på sine nettsider, men formelt er ikke artikkelen trukket tilbake ennå. Det skjer trolig først når granskingskommisjonens rapport er klar 1. april.

Lite egnet finansiering

De to postdoktorene Vidar Enebakk og Beate Elvebakk sier til NTB at forskningsfinansieringen her i landet er lite egnet til å styrke forskningens kvalitet.

Begge stiller seg kritiske til bruken av vitenskapelige artikler som kriterium på vitenskapelig kvalitet, noe som igjen gir tilgang på forskningsmidler.

De to sier det lenge har pågått en internasjonal debatt om hvordan økonomiske incentiver legger press på forskerne. De mener problemstillingen er aktualisert gjennom den siste forskningsskandalen.

Professor Dagny Sandnes ved Farmakologisk institutt ved Universitetet i Oslo sier til NTB at finansieringssystemet gjør forskerne avhengig av ekstern finansiering som igjen stiller krav om å komme med overbevisende prosjekter.

I tillegg kan det friste noen til å kutte svinger slik vi nettopp har sett, legger hun til.

(NTB)

Powered by Labrador CMS