Økonomiprisen til spillteoretikere

Nobelprisen i økonomi blir i år tildelt Robert J. Aumann fra Israel og Thomas C. Schelling fra USA. De er kjent for å analysere konflikter ut fra spillteorier.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyste Kungliga Vetenskapsakademien mandag.

Analysene til Aumann og Schelling kan ifølge juryen bidra til å løse konflikter både når det gjelder handel og krig og er blitt brukt i økonomiske og politiske forhandlinger.

- Deres arbeid skaper fortsatt debatt om hvordan sosiale institusjoner dannes, heter det i begrunnelsen.

Prisen, som egentlig heter Riksbankens ekonomipris til Alfred Nobels minne, består av ti millioner svenske kroner som skal deles likt mellom de to pristakerne.

Thomas Schelling, som er født i 1921 i Oakland i USA, lanserte sin visjon for spillteori på slutten av 1950-tallet. Han tok utgangspunkt i våpenkappløpet og viste hvordan en part i en konflikt kan styrke sin stilling ved å minske sine handlingsmuligheter, hvordan evnen til å gå til motangrep kan være viktigere enn evnen til å stå imot et angrep, og hvordan usikker gjengjeldelse kan være mer effektivt enn et sikkert motangrep.

Robert Aumann, som er født i Frankfurt i Tyskland i 1930, viste at samarbeid kan være lettere å opprettholde dersom partene har en langsiktig relasjon, enn når de kun samhandler i enkelttilfeller.

Aumann har sitt virke ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem, mens Schelling er knyttet til Maryland-universitetet i USA. Aumann har både israelsk og amerikansk statsborgerskap.

(NTB)

Powered by Labrador CMS