Stavanger får universitet

Jubelen stod i taket da det ble kjent at en enstemmig fagkomité går inn for å tildele Høgskolen i Stavanger (HiS) doktorgrad i spesialpedagogikk. En stolt rektor Per Dahl sier at universitetssøknaden vil bli sendt i løpet av sommeren.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Rektor Per Dahl."

Doktorgrad i fagområdet spesialpedagogikk er en milepæl for HiS. Dette er den fjerde doktorgradsretten til høgskolen, og tallet fire er kravet for universitetsstatus.

- Nå skal vi bruke tiden fram til sommeren med å ferdigstille søknaden om endring av status fra høgskole til universitet, sier Per Dahl.

- Vi ligger foran tidsskjemaet om universitetsstatus i 2005, og er i ferd med å realisere en over 40 år gammel visjon for regionen, slår HiS-rektoren fast.

Stor dugnadsinnsats

Dahl mener at årsaken til dette er resultat av en stor dugnadsinnsats fra de ansatte og sterke støttespillere fra politikk og arbeidsliv. Internt i høgskolen er det over mange år bygget opp sterke fagmiljøer og fagtilbud. Høgskolen og omgivelsene har gjennom et koordinert samarbeid de senere årene arbeidet målbevisst for å bidra til ny nasjonal utdanningspolitikk og å få et finansielt grunnlag for universitetsutvikling. Han roser alle for innsatsen.

- Jobben slutter imidlertid ikke med den formelle godkjenningen av universitetet. Vi skal også videreutvikle institusjonen, innholdet i den, tilliten til den og bli en enda bedre og mer moderne institusjon for ansatte, studenter og omgivelsene i årene framover, sier Per Dahl.

HiS-rektoren tror bestemt at Universitetet i Stavanger vil være av stor betydning for landet som helhet.

- Flere av våre kompetanseområder er toneangivende både nasjonalt og internasjonalt, og Universitetet i Stavanger vil ha stor betydning for videreutviklingen av det norske samfunnet, mener Dahl.

Veien videre

Når HiS sender søknaden om universitetsstatus, skal den inneholde en beskrivelse av høgskolens kvalitetssikringssystem og en synliggjøring og dokumentasjon på at HiS oppfyller de totale universitetskriteriene som er satt i lov og forskrifter. Den største jobben i tiden framover ligger i utformingen og beskrivelsen av kvalitetssikringssystemet.

Representanter fra høgskolen var fredag i Oslo i møte med direktøren i Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT), Odvar Haugland. Det er dette organet som er adressaten for universitetssøknaden.

Doktorgradsområdene

Høgskolen i Stavanger fikk sommeren 1999 rett til å tildele doktorgrad innen to fagområder; den ene i petroleumsteknologi og den andre i offshoreteknologi.

Høgskolen har allerede uteksaminert kandidater innen begge disse fagområdene.

I midten av mars 2003 gikk en enstemmig fagkomité inn for at Høgskolen i Stavanger får rett til å tildele doktorgrad i risikostyring og samfunnssikkerhet, og nå går en enstemmig fagkomité inn for den fjerde doktorgraden, som er spesialpedagogikk.

I tillegg har høgskolen under utarbeidelse doktorgradsstudier innen to andre fagområder - henholdsvis serviceledelse og informasjons- og kommunikasjonsteknologi.

Powered by Labrador CMS