Ny høgskole i Oppland

Det går mot sammenslåing av høgskolene i Oppland. Den nye høgskolen er første skritt mot et innlandsuniversitet sammen med Høgskolen i Hedmark.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I et felles styremøte mellom Høgskolen i Gjøvik og Høgskolen i Lillehammer mandag 12. desember ble det fattet vedtak om å søke Kunnskapsdepartementet om å slå sammen de to høgskolene fra 1. januar 2007.

Dersom departement og regjering innvilger søknaden, vil det bli en av landets største høgskoler med 450 ansatte og 5 000 studenter.

Høgskolene vil være selvstendige enheter fram til fusjonen, og man opererer derfor med det foreløpige navnet Høgskolen i Lillehammer Gjøvik.

Styrkede regioner

Denne utviklingen er i tråd med regjeringens signaler om å styrke høyere utdanning i regionene, skriver høgskolene i en pressemelding og forteller videre:

En samlet høgskole i Oppland har et søkergrunnlag og en kompetanse som kan bidra til å motvirke en ytterligere sentralisering hvis myndighetene legger rammebetingelsene til rette.

Sammenslåingen vil gi konkurransekraft i forhold til andre høgskoler og universiteter, og gi grunnlag for å utvikle nye studier innenfor helse, idrett, skole og teknologi. Utdanninger som gir viktig kompetanse til innlandet.

Bedre rammevilkår

- En sammenslåing vil forhåpentligvis gi den nye høgskolen bedre rammevilkår, noe som vil kunne gjøre de ulike studier mindre sårbare mot svingninger i søkermassen, sier studentrådsleder Thomas Danbolt ved Høgskolen i Gjøvik.

Han får støtte av studentlederen ved Høgskolen i Lillehammer, Vegar Strand.

- En sammenslåing kan bidra til å øke studiekvaliteten gjennom større faglig bredde og dybde, noe som vil gjøre høgskolen meget interessant for studenter, og studentene svært attraktive på jobbmarkedet etter endte studier, sier Strand.

Likeverdige

Den nye høgskolen baseres på to profilerte og likeverdige studiesteder som begge skal inneha viktige fellesfunksjoner og lederfunksjoner.

Lillehammer foreslås som den nye høgskolens adresse og rektors og direktørs primære arbeidssted.

- To oppgaver framstår som særlig viktige, sier rektor Gudmund Moren ved Høgskolen i Lillehammer.

- På kort sikt må vi sikre at den nye høgskolen får gode arbeidsvilkår og økonomiske rammer på linje med det andre høgskoler har.

- For det andre må vi samle kreftene og skape et positivt og offensivt fellesskap.

Strategisk grep

Rektor Jørn Wroldsen ved Høgskolen i Gjøvik ser fusjonen som et strategisk grep for å gjøre høgskolene bedre i stand til å svare på samfunnets behov for utdanning og forskning.

I tillegg til å styrke høgskolenes evne til å bidra til regional utvikling i Innlandet, og som det første store skritt på vei mot Innlandsuniversitetet basert på de tre høgskolene i Innlandet.

Prosjekt Innlandsuniversitetet planlegger å søke om universitetsstatus en gang etter 2012.

Lenker…

Høgskolen i Lillehammer

Høgskolen i Gjøvik

Powered by Labrador CMS