-Mye å vinne på å søke innenfor EUs rammeprogram

Knut Krzywinski ved Botanisk institutt, Universitetet i Bergen hadde lave ambisjoner da han søkte innen EUs femte rammeprogram, men han har fått svært mye igjen for innsatsen. De første utlysninger innenfor EUs sjette rammeprogram er nå kommet, og Krzywinski håper særlig de små og spesielle miljøene ikke lar seg skremme fra å søke.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Gjennom EU kan man få støtte til prosjekter som man ikke ville fått nasjonale midler til. I tillegg gir den store internasjonale kontaktflaten helt andre muligheter, mener Knut Krzywinski ved Botanisk institutt, Universitetet i Bergen, som til tross for små forhåpninger satte i gang søknadsprosessen til EUs femte rammeprogram - og fikk god uttelling for arbeidet.

Nå er instituttet koordinator for det internasjonale nettverket PAN som skal samle den europeiske forskningen på kulturlandskap. De skal blant annet lage en kunnskapsdatabase både på Internett og i bokform. Ni partnere er inne i nettverket i dag.

- Vi vil arbeide for å få en oversikt over de ulike landskapstypene, se på hvor de er og sammenhengene mellom dem. Europa er et kjernepunkt for kulturlandskapsforskning, men hittil har vi bare hatt små spredde grupper. Gjennom EU får vi nå arrangert jevnlige møter og utarbeidet felles strategier, sier Krzywinski som snart reiser til Portugal for å forberede det første møtet i nettverket.

I tillegg til PAN har Botanisk institutt også fått støtte til å etablere Marie Curie Training Site som tiltrekker seg mange unge forskere innen kulturlandskapsforskning. De har cirka 90 månedsverk over fire år.

- Dette har vært utrolig givende. Vi har fått mange dyktige og selvstendige studenter som gir verdifulle bidrag til miljøet, mener førsteamanuensisen.

Frister fra mars til desember

Knut Krzywinski vil søke innenfor EUs sjette rammeprogram (FP6) for å videreføre PAN til å bli et Network of Excellence. I tillegg søker han om midler til å fortsette arbeidet han har drevet i Sudan og Egypt, hvor han blant annet har sett på nomadiske driftsformer i det aride kulturlandskap.

- Søknadsprosessen er omfattende, og jeg innrømmer gjerne at det er slitsomt. Likevel er det absolutt verdt det. Søkerne får også utrolig god støtte i arbeidet både med søknad og igangsetting av prosjektet gjennom Internasjonalt kontor. Jeg synes det er spesielt viktig at de små og spesielle enhetene søker, sier han.

Prioriteringene i de tematiske programmene innenfor det sjette rammeprogrammet er basert på kommisjonens invitasjon til «Expressions of Interest» tidligere i år. Fristene varierer fra mars til desember avhengig av underområde.

Astrid Bårdgard ved Forskningsavdelingen - Internasjonalt kontor mener denne prosessen i all hovedsak var dominert av akademia.

- Dette har medført at FP6 er blitt det mest akademisk rettede rammeprogram noensinne med sterk fokus på grunnleggende mekanismer, prosesser og problemstillinger på fagfelt der akademia har vist seg å være klare for en større europeisk integrering. Vi oppfordrer derfor UiB-miljøene til å gjøre seg kjent med de relevante underprogrammene for her er mange av universitets fagfelt dekket, sier Bårdgard.

Kople seg opp mot «Expression of Interest»

De tematiske programmene omfatter 1) Funksjonell genomforskning, bioteknologi og sykdomsbekjempelse; 2) Informasjonsteknologi og informasjonsvitenskap 3) Nanoteknologi og prosessteknologi; 4) Flyteknologi og romforskning¸5) Mat- og matvareproduksjons innvirkning på helse; 6) Energi, transport, klima- og vannforskning, økosystemer samt naturkatastofer med vekt på globale endringer og bærekraftig utvikling; 7) Borgerskap og styrelsesformer.

Forskningsprioriteringene, såkalte «Workprogrammes», for disse områdene kan lastes ned fra nettet fra CORDIS databasen.

- Vi oppfordrer de enkelte miljøene til å gjøre seg kjent med de endelige prioriteringene. De som ikke allerede har engasjert seg bør prøve å kople seg opp mot eksisterende «Expression of Interest» som det kan søkes informasjon om i Cordis-databasen, sier Astrid Bårgard og legger til at enkeltforskere må gjerne søke råd og veiledning hos henne for hvordan de skal gå frem i denne prosessen.

- Send da gjerne et halvsides notat om forskningsfeltet på engelsk, så skal vi prøve så langt råd er å gi tilbakemelding om muligheter innenfor programmene, oppfordrer hun.

Individuelle stipend

I tillegg til de tematiske programmene må en være oppmerksom på «Policy-orientated Research». Disse inneholder en rekke UiB-relevante områder som for eksempel fiskeri/akvakultur, helseforebygging, helseøkonomi, samfunnsmedisin, miljø og sikkerhet, bekjempelse av kriminalitet og migrasjon Forskningsavdelingen peker også på de gode mulighetene for individuelle stipendier, forskningsgruppe-stipendier og grunnforskningsprosjekter under programmet «Human Resources and Mobility». Disse er uten forhåndprioriteringer.

- En må ikke være redd for å ta kontakt med Forskningsavdelingen - Internasjonalt kontor dersom en lurer på noe. Det første møtet med EU-forskningen kan nok virke noe overveldende for mange, men det er slett ikke umulig å få dette til. Dette har vi mange eksempler på fra tidligere rammeprogrammer. Vi hjelper direkte med søknadsutformingen for de fleste prosjekttyper så langt kapasiteten rekker, lover Bårdgard.

Lenker

Generell FP6-info på Cordis
“«Expression of Interest»-databasen”:http://eoi.cordis.lu/search_form.cfm
Oversikt over alle utlysninger
Mer om PAN / Cultland MCTS

Powered by Labrador CMS