Mindre interesse for forskning i øst

Det er svar fra rundt 12 000 innbyggere i de 13 kandidatlandene som danner grunnlaget for det såkalte Eurobarometeret for forskning som ble offentliggjort av EUs forskningskommissær Phillipe Busquin torsdag. I medlemslandene ble samme undersøkelse gjort blant innbyggerne i medlemslandene i 2001 og 1992, og det er altså holdninger til og kunnskap om forskning blant vanlige folk som måles.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dårlig informert

I kandidatlandene svarer bare 35 prosent av de spurte at de er interessert i forskning, mens rundt 70 prosent mener de er dårlig informert om feltet. I medlemslandene var 45 prosent av de spurte interessert i forskning. Interessen i kandidatlandene varierer med kjønn og alder: Mens bare 29 prosent av kvinnene oppgav at de er interessert i forskning, er andelen blant menn 41 prosent. På samme måte er interessen for forskning størst i den yngste aldersgruppen og minst blant de eldre.

Vender forskningen ryggen

Eurobarometeret viser også at ungdommen i de kommende EU-landene slett ikke vil satse på forskning. Til det er lønningene for lave og karrieremulighetene for dårlig. Men østlandene tror på EU-forskningen og utvidelse. Hele 59 prosent av de spurte tror at utvidelsen av EU vil gi gjensidige fordeler for alle land og at det vil innebære et stort vitenskapelig potensiale.

Forskning hever livskvaliteten

Entusiasmen og troen på forskningens nytte, er det heller ikke noe i veien med. 81 prosent mener at forskning og teknologi kan heve livskvaliteten deres, mens nesten like mange tror at teknologiske fremskritt vil føre til at sykdommer som i dag er dødlige - kreft og AIDS - kan kureres. Dette er langt flere enn i medlemslandene.

Spørreundersøkelsen ble utført av Galluporganisasjonen i Ungarn på oppdrag fra forskningsenheten i Europa-kommisjonen, og ble gjennomført i de 13 kandidatlandene; Bulgaria, Kypros, Tsjekkia, Estland, Ungarn, Latvia, Litauen, Malta, Polen, Romania, Slovakia, Slovenia og Tyrkia.

Les mer om undersøkelsen (EU Research)

EU Forskningsinfo i Forskningsrådet

Powered by Labrador CMS