Alt skal publiseres elektronisk

Alle vitenskapelige dokumenter som skrives og produseres ved Universitetet i Oslo (UiO) bør publiseres elektronisk og bli direkte tilgjengelige via UiOs lokaledatabase og Bibsys.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er en av hovedmålsettingene i et høringsnotat om strategisk plan for elektronisk publisering ved Universitetet i Oslo 2003-2007, som UiOs arbeidsgruppe for elektronisk publisering nå arbeider med.

Arbeidsgruppen håper at Universitetsstyret kan ta en beslutning i saken i løpet av året.

Et annet mål for prosjektleder for UiOs system for elektronisk publisering, overbibliotekar Arne Jakobsson, er at fra 2006 skal alle studentoppgaver publiseres på nettet.

Liten oppslutning

UiO tilbyr i dag elektronisk publisering og arkivering av vitenskapelige dokumenter via prosjektet Digitalt bibliotek. Men selv om skrivemaskinene er sendt på museum og det aller meste av vitenskapelige artikler, oppgaver og andre dokumenter ved UiO derfor produseres med tekstbehandlingsprogrammer, er det få studenter og forskere som benytter seg av muligheten til å få sine tekster publisert i UiOs elektroniske vitenskapelige arkiv.

I 2002 avsluttet 2 279 studenter et studium med å levere en oppgave eller avhandling, men bare 132 av disse ble publisert elektronisk.

Nå ønsker Universitetsbiblioteket å innføre et regelverk og definerte arbeidsformer for å få fortgang i utviklingen mot elektronisk publisering.

“Målet er å skape et nytt, effektivt system for vitenskapelig kommunikasjon på linje med forskningens grunnleggende mål om å skape bredest mulig spredning av forskningsresultater”, heter det i høringsnotatet.

Papir blir supplement

Ved en full overgang til elektronisk publisering vil altså alle studenter og forskere med internettilgang (og andre interesserte) finne fulltekstutgaver av alt som publiseres ved UiO, dels ved søk i UiOs lokale database, dels ved søk i bibliotekdatabasen Bibsys.

I den strategiske planen er det tatt høyde for at forskere og institutter i varierende grad er villige til å gi slipp på å arkivere sine tekster i papirformat. Likevel mener Universitetsbiblioteket at det allerede nå bør planlegges for elektronisk originalpublisering. Det vil si at produksjon av trykte eksemplarer blir et supplement.

Blant tiltakene som foreslås er skrivestøtte (skreddersydde forfatterverktøy, opplæring, brukerstøtte) og utarbeidelse av felles retningslinjer for hele UiO. I dag finnes det ingen felles løsning eller rutiner for innlevering av oppgaver.

Les mer om Digitalt Bibliotek ved UiO og Bibsys

Powered by Labrador CMS