Nytt internasjonalt senter for økt oljeutvinning

Det var et historisk øyeblikk da avtalen mellom Phillips-gruppen, RF-Rogalandsforskning (RF) og Høgskolen i Stavanger (HiS) om å etablere Internasjonalt Senter for Økt Oljeutvinning ble gjort kjent under en pressekonferanse på høgskolen mandag 27. mai. Avtalen omfatter forskningssamarbeid og er treårig med mulighet for forlengelse. Phillips-gruppen bidrar med 30 millioner kroner i en treårsperiod.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Stor dag for forskning i Stavanger. Fra venstre: Professor Svein M. Skjæveland, Høgskolen i Stavanger, oljedirektør Gunnar Berge, ressursdirektør Wiggo Holm, Phillips Petroleum, adm. dir. Kjetil M. Stuland, RF-Rogalandsforskning. Foran: Informasjonsdirektør Anne Selnes, Høgskolen i Stavanger, adm. dir. Lars A. Takla, Phillips Petroleum. "

Formålet med forskningssamarbeidet er å utvikle teknikker for økt oljeutvinning som i betydelig grad øker hydrokarbonutvinningen på norsk kontinentalsokkel. I første omgang vil senteret fokusere på teknikker for økt oljeutvinning som kan benyttes sammen med, eller etter, vanninjeksjon i oljereservoar.

Langvarig samarbeid

- Dette er en merkedag for Ullandhaug, for RF, HiS og det framtidige Universitetet i Stavanger, byen, regionen og nasjonen. Det står respekt av det engasjementet Phillips-gruppen på denne måten utviser, sier en glad informasjonsdirektør Anne Selnes ved HiS.

- Vi ser på senteretableringen som et samarbeid som skal vare i mange år, hvor alle partene bidrar med sitt, understreker Selnes og administrerende direktør Kjetil Stuland i RF.

Direktør Gunnar Berge i Oljedirektoratet (OD) sa i sin tale at dette er en stor dag for petroleumsindustrien, Høgskolen i Stavanger og Rogalandsforskning, men faktisk også for hele landet.

- Uten kunnskap og uten avansert teknologi klarer vi ikke nå våre mål om økt utvinning av olje og gass på norsk sokkel. Det er viktig å skape noe nytt og på dette området har Phillips Petroleum vært en pioner. Historien om Phillips er et eventyr, sa oljedirektør Gunnar Berge i OD.

Målrettet forskning

Forskningsarbeidet skal bidra til den nasjonale målsettingen om å oppnå en gjennomsnittlig utvinningsgrad på 50 prosent fra oljereservoar på norsk sokkel. Videre skal arbeidet bidra til oppbygning og opprettholdelse av høy nasjonal kompetanse innen økt oljeutvinning. Forskningsarbeidet vil bli en kombinasjon av langsiktig og målrettet forskning. Det vil omfatte ny forskning og grunnforskning og forskning som tar sikte på å muliggjøre feltimplementering av teknologi for økt oljeutvinning. Aktuelle forskningsområder er mekanismer for flerfasestrømning fra reservoarene, undersøkelse av ulike typer gass- og væskeinjeksjon, samt reservoarbeskrivelser, modellering og undersøkelser.

Det forventes at et forskningsteam på opptil ti professorer og seniorforskere, hovedsakelig fra HiS og RF, vil gjennomføre forskningen. Personell fra andre institusjoner vil bli engasjert for å dekke det definerte arbeidsomfanget.

Nytt professorat

Etablering av Internasjonalt Senter for Økt Oljeutvinning medfører at det opprettes et nytt professorat innen økt oljeutvinning ved HiS knyttet til senteret. I tillegg tar partene sikte på å engasjere PhD-studenter, post.doc-stipendiater og MSc-studenter i forskningsprogrammet. Andre selskaper i oljeindustrien vil også bli oppfordret til å delta.

Anslått finansieringsbehov for senteret vil være på rundt 15 millioner kroner hvert år, hvorav cirka ti millioner kroner vil bli finansiert av Phillips-gruppen. Infrastruktur, som kontorer og laboratorier, vil bli stilt til rådighet av RF.

For å bidra til erfaringsoverføring fra og til utlandet, vil det også bli arrangert en årlig konferanse om økt oljeutvinning. Professor Svein M. Skjæveland ved HiS sier senteret vil ha stor betydning for rekrutteringen av studenter til petroleumsfaget.

- Høgskolen i Stavanger satser også internasjonalt med en mastergrad i petroleumsteknologi. Vi tilbyr undervisning på engelsk og håper å rekruttere flinke ingeniørstudenter fra mange land. En stor andel av oljeressursene i verden fins i kalkstein, og problemstillinger fra Ekofisk vil derfor være høyst relevant for hovedoppgaver og doktorgrader, sier professor Svein M. Skjæveland.

- Vår intensjon er å utvikle et senter for økt oljeutvinning av ypperste internasjonale klasse i Stavanger, understreker Skjæveland.

Skjæveland takket Phillips-gruppen for godt samarbeid gjennom mange år. Han berømmet administrerende direktør Lars A. Taklas engasjement i arbeidet med å få opprettet nye studier innenfor petroleumsteknologi, og for tilliten som er vist Høgskolen i Stavanger.

Universitetsbyggere

Forskningssamarbeidet er en videreføring av Phillips-gruppens satsing på å bidra aktivt i lokalsamfunnet. Også informasjonsdirektør Anne Selnes ga ros til dette engasjementet, da hun overrakte universitetsbyggersertifikat til Lars A. Takla og Phillips-gruppen.

- Senteret vil bidra til å styrke oljeforskningen på høgskolen og vår søknad om universitetsstatus. Det er viktig for oss å ha ledere og samarbeidspartnere som viser et slikt storslått samfunnsansvar. Universitetet i Stavanger bygges stein på stein. Nedtellingen er i gang, sa Selnes.

Phillips-gruppen består av: Phillips Petroleum 35,1% (operatør), TotalFinaElf 39,9%, Norsk Agip 12,4%, Norsk Hydro 6,6%, Petoro 5,0% og Statoil 0,9%.

Powered by Labrador CMS