Styrker HMS-forskning i petroleumsindustrien

Stortinget har bevilget midler for at norsk petroleumsindustri skal bli en foregangsnæring på helse, miljø og sikkerhet (HSM) både nasjonalt og internasjonalt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Professor Terje Aven gir gode råd til fjerdeårsstudent i samfunnssikkerhet, Bjørnar Heide Knudsen."

- Det har i lengre tid vært tørke på forskning innen HMS. Nå presser Staten på og legger for dagen ambisjoner på området. Myndighetene venter at næringslivet og industrien skal være med på å innfri dette, sier professor Terje Aven ved Høgskolen i Stavanger (HiS) som er en av de sentrale aktørene i forskningsprosjektet.

- Det overordnede målet med prosjektet er at norsk petroleumsindustri skal være en foregangsnæring på HMS-området både nasjonalt og internasjonalt. Tildelingen av midler fra Stortinget er et klart uttrykk for at myndighetene ønsker å satse mer på forskning og utvikling innen HMS, sier Aven. Selve utdanningen innen HMS skal også komme styrket ut av prosjektet, som går over fem år.

Kompetanseprosjekter

Satsingen er delt på fire langsiktige kompetanseprosjekter og en rekke såkalte brukerstyrte innovasjonsprosjekter (BIP). Kompetanseprosjektene står sentralt, mens de forskjellige BIP skal relateres til ett eller flere av disse.

De fire kompetanseprosjektene er:

  • HMS kultur (ledes av Knut Haukelid, UiO)
  • Endring / Organisasjon / Teknologi (ledes av Jan Hovden, NTNU)
  • Beslutningsstøtteverktøy / Risikostyring (ledes av Terje Aven, HiS)
  • Fysisk Arbeidsmiljø / Helse (ledes av Elisabeth Moen, UiB)

Kompetanseutvikling

Universitetene i Oslo, Bergen og Trondheim skal lede hvert sitt kompetanseprosjekt, mens HiS skal lede det fjerde.

Ved HiS har man derfor ansatt seks sommerstudenter som ledd i dette arbeidet, og flere doktorgradsstudenter vil blir knyttet til prosjektet. Kriteriene i HMS-prosjektet er at forskningen skal bidra til ny viten, forståelse og kompetanseheving. Forskningen skal også være relevant for petroleumsvirksomheten generelt, og for sentrale parter og aktører i bransjen spesielt.

Risiko i petroleumsbransjen

- Formålet med prosjektet er å komme frem til gode løsninger og tiltak i forhold til risiko og sikkerhet i petroleumsvirksomheten, sier professor Terje Aven som leder kompetanseprosjektet som er knyttet til HiS.

- Når beslutninger skal tas, er det vanskelig å vite hvor effektive tiltakene vil være. Vi trenger derfor redskaper for å analysere og vurdere fremtidig risiko, for eksempel i forhold til plattformer i drift. Så langt har ikke våre analyser fanget opp det som foregår på plattformene i tilstrekkelig grad. Vi har i for stor grad brukt historiske tall fra andre plattformers drift, sier Aven.

- Det er også viktig å synliggjøre hva HMS betyr for verdiskapning og lønnsomhet. Vi må kople økonomisk tenkning og HMS. Sentralt i dette prosjektet er derfor forholdet mellom sikkerhet og økonomi, sier Aven.

Powered by Labrador CMS