Spennende forskningsprosjekt om styrketrening søker deltakere

Glenn med vekter
Spennende forskningsprosjekt om styrketrening søker deltakere
Stipendiat Glenn Trane og førsteamanuensis Runar Jakobsen Unhjem ved Nord universitet søker over 60 deltakere til et spennende forskningsprosjekt.

Prosjektet skal undersøke hvordan styrketrening kan brukes for å forbedre fysiske egenskaper som er viktige for idrettsprestasjoner. Det gjennomføres i tett samarbeid med forsker som har jobbet med internasjonale verdensstjerner som Cristiano Ronaldo og Lionel Messi.

Professor Jan Helgerud og Cristiano Ronaldo. Foto: Privat.

1.september 2023 går startskuddet for prosjektet som ledes av stipendiat Glenn Trane og førsteamanuensis Runar Jakobsen Unhjem ved Nord universitet.

På laget har de med seg den anerkjente forskeren professor Jan Helgerud ved NTNU som veileder. Nå søker de etter deltakere som vil få tett oppfølging i treningsarbeidet av kompetente forskere tre økter per uke i åtte uker høsten 2023.

– Vi samarbeider tett med en av verdens fremste forskere på feltet. Helgerud har blant annet jobbet tett med Marit Bjørgen, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi og store fotballklubber som Real Madrid og Barcelona. Nå ønsker vi å bygge videre på den gode forskningen han har gjort, sier Trane med stor entusiasme.

Søker kvinner og menn fra 18-30 år

Studien er en del av et doktorgradsprosjekt som gjennomføres i regi av forskningsgruppen «Psykologiske og fysiologiske aspekter ved idrett og trening» ved Nord universitet i Bodø.

Forskerne søker menn og kvinner i alderen 18 til 30 år som ønsker å forbedre sin fysiske form gjennom å møte på veiledet styrketrening tre ganger i uken i åtte uker.

– Du trenger ikke å være i toppform for å delta. All treningen vi gjennomfører blir tilpasset ditt individuelle nivå, og vil gi god framgang. Vi søker et bredt utvalg av deltakere med ulik treningsbakgrunn og fysisk form, sier Unhjem.

Søker deltakere: Prosjektlederne førsteamanuensis Runar Jakobsen Unhjem og stipendiat Glenn Trane med vektstang inviterer deltakere til prosjektet. Foto: Svein-Arnt Eriksen.

En unik sjanse

Prosjektet består av en treningsintervensjon, med fysiske tester før og etter treningsperioden.

Disse testene inkluderer målinger av ulike maksimale-, utholdende- og eksplosive styrkevariabler i bein og overkropp, måling av kroppssammensetning (muskelomkrets, muskelmasse, % kroppsfett) og testing av prestasjonsvariabler som hopp- og sprint prestasjon. Enklere forklart; egenskaper som er sentrale for å prestere godt i idrett.

– Dette er en unik sjanse til å få god innsikt i egen trening, og se gode resultater. Dette vil garantert gi stor framgang og gi en kickstart for de som vil komme i gang med trening. Deltakere i tidligere tilsvarende prosjekter forteller om formidabel framgang i fysisk form, sier Trane

Prosjektet gir god framgang, men garanterer ikke nivåer på linje med Usain Bolt, her sammen med stipendiat Glenn Trane. Foto: Privat.

Forskningsprosjektet skal undersøke betydningen av hvor tungt du løfter (intensitet).

Hvor fort du løfter (hastighet) vil påvirke effekten av styrketrening i bein og overkropp.

Dette skal særlig fokusere på hvordan disse ulike styrketreningsmetoder påvirker muskelstyrken på høye og lave bevegelseshastigheter.

Hovedformålet med studien er å sammenligne effekter av tre ulike styrketreningsmetoder, i kombinasjon med sprint-trening. Disse metodene inkluderer eksplosiv styrketrening, maksimal styrketrening eller hypertrofitrening.

Deltakerne i prosjektet trekkes tilfeldig ut til å trene etter en av disse metodene, eller til en kontrollgruppe som bare skal trene sprint-trening.

Spenstig forskningsprosjekt: Sprinttrening er en del av prosjektet. Foto: Svein-Arnt Eriksen.

– Vi ønsker alle som ønsker å delta velkommen, og håper at så mange som mulig ønsker å bli med. Jeg er helt sikker på at deltakerne får en god opplevelse og god mestringsfølelse av å gjennomføre et stort prosjekt som dette, sier Trane.

Praktisk informasjon og påmelding

  • For spørsmål og påmelding kan deltakerne ringe eller sende melding til telefonnummer: 95220052, eller sende en e-post til: glenn.trane@nord.no eller runar.j.unhjem@nord.no
  • Trening og fysiske tester finner sted i Mørkvedhallen i Bodø.
  • Treningstidene er fleksible, deltakerne kan møte på trening hele uken (mandag-søndag) på fleksible tidspunkter (både dagtid og ettermiddagstid i hele perioden).
  • All trening vil bli fulgt tett opp av prosjektlederne eller deres forskningsassistenter.
  • Prosjektet starter 1. september og avsluttes 3. desember 2023.

1. september 2023 starter prosjektet med et informasjonsmøte på M204 i Mørkvedhallen.


Om prosjektet

  • Oppstart 1. september 2023 med informasjonsmøte på M204 i Mørkvedhallen.
  • Første testperiode gjennomføres i perioden 4. - 24 september, der deltakerne møter ved tre anledninger.
  • Deretter varer treningsperioden i åtte uker fra 25. september til 19. november, der deltakerne møter til trening tre ganger per uke (ca 1 time per økt).
  • Etter treningsperioden gjennomføres en avsluttende testperiode, der deltakerne møter tre ganger mellom 20. november og 3. desember. 2023


Hele prosjektet utgjør dermed 31 oppmøter for hver deltaker.