Denne artikkelen er produsert og finansiert av NTNU - les mer.

Årlig dør mellom 250 og 270 mennesker av heroin- eller opioidoverdoser i Norge.

Med nesespray pustet 80 prosent av overdose­pasientene igjen innen ti minutter

For første gang har nesespray mot heroinoverdose blitt testet på over 200 reelle akuttpasienter.

Med en enkelt dose av nesespray funnet opp ved NTNU, pustet 80 prosent av overdosepasientene innen ti minutter.

Over 300 ambulansepersonell i Trondheim og Oslo har gitt sprayen ved mistanke om overdose for å undersøke effekten og sammenlignet nesesprayen med sprøyter.

Heroin kan bedøve pustesenteret

Når det blir for mye heroin i kroppen, bedøves pustesenteret i hjernen. Døden inntreffer hurtig hvis det ikke gis pustehjelp eller motgift.

Hele 201 pasientene ble inkludert i forsøket mens de var bevisstløse og spurt om de var villige til å delta etter at de våknet.

– Dette er verdens første utprøving av en kommersielt tilgjengelig og medisinsk godkjent nese naloksonspray i reelle tilfeller av overdose av heroin, sier Arne Skulberg, forsker ved NTNU og anestesilege ved Oslo universitetssykehus.

Arne Skulberg er forsker ved NTNU og anestesilege ved Oslo universitetssykehus

Viktig med kameratredning

Hovedfunnet i studien er at nesesprayen gir nok motgift til at pasienten kan puste selv mens risikoen for å utløse abstinens er lav.

Årlig dør mellom 250 og 270 mennesker av heroin- eller opioidoverdoser i Norge. I EU dør flere tusen.

– Det er veldig oppmuntrende at så lite som en enkelt dose av nesesprayen får 80 prosent til å puste igjen. Nesespray kan gis av alle som førstehjelp, selv før nødetatene kommer. Kameratredning er svært viktig, sier Skulberg.

Han legger til at i det virkelige liv, ved for eksempel kameratredning, bør en andre naloksondose gis to til tre minutter etter den første dosen hvis pusten ikke er tilfredsstillende, ikke etter ti minutter som i studien.

Godkjent for bruk i tolv land

Å studere nye medisiner hos pasienter med overdoser av heroin er sjeldent. Alle andre godkjente naloksonsprayer som er tilgjengelige, har kun blitt studert på friske frivillige.

Representanter for narkotikabrukerorganisasjoner har deltatt på alle stadier i studiet.

Det er ti år siden prosjektet ble initiert og ledet av professor Ola Dale ved NTNU. Nesesprayen er godkjent for bruk i tolv europeiske land.

I denne videoen forteller Arne Skulberg om forskningen på nesesprayen.

Referanse:

Arne Kristian Skulberg mfl.: Comparison of intranasal and intramuscular naloxone in opioid overdoses managed by ambulance staff: a double dummy, randomised, controlled trial. Addiction, 2022 (in press). Sammendrag. DOI: 10.1111/add.15806.

Powered by Labrador CMS