Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt påpeker at lovkrav om innsyn går foran avtaler om hemmelighold. (Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix)
Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt påpeker at lovkrav om innsyn går foran avtaler om hemmelighold. (Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix)

Jussprofessor ut mot hemmelige medisinavtaler

Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt reagerer på legemiddelfirmaers krav om hemmelige avtaler med det offentlige helsevesenet og sier de ikke er juridisk holdbare.

Publisert

Som betingelse for å forhandle om rabatt på dyre medisiner, stiller legemiddelfirmaene strenge krav til konfidensialitet, skriver Bergens Tidende. I minst ett tilfelle har det også kommet krav om at myndighetene må legge fram en liste over alle som har fått informasjon om avtalene. Det er noe av det som får jussprofessor Bernt til å reagere.

– Det er problematisk både av hensyn til personvern og for forvaltningens integritet. Det er ikke greit at private kommersielle aktører får en særlig adgang til å fotfølge hva enkeltpersoner i forvaltningen til enhver tid vet, sier Bernt.

Han sier også at det omfattende hemmeligholdet også er problematisk på et mer overordnet og prinsipielt nivå.

– Det grunnleggende juridiske poeng er at loven går foran avtaler. Helseforetakene kan ikke avtale seg ut av sine lovpålagte forpliktelser til å gi allmennheten innsyn i viktige og konsekvensfylte beslutninger. Da åpner man i prinsippet opp for å skjule alle slags typer transaksjoner som noen ønsker å holde skjult.