Mer håndvask og sosial avstand førte til at færre ble forkjølet i fjor, antyder salgsstatistikken over reseptfrie legemidler.

Færre ble forkjølet – salg av nesespray sank i fjor

Salget av nesespray for tett nese har økt i flere år, men i fjor falt salget med 4 prosent fra året før. Årsaken er trolig at færre ble forkjølet.

Salg av slimløsende og hostedempende midler ble redusert med 29 prosent, mens munnspray og sugetabletter mot sår hals gikk ned med 37 prosent, ifølge Folkehelseinstituttet.

– Nedgangen i salg tyder på at det har vært færre forkjølelser i løpet av 2020. Vi tror sosial distansering og bedre hygienetiltak under koronapandemien er hovedårsaken til dette, sier seniorrådgiver Kristine Olsen ved FHIs avdeling for legemiddelstatistikk.

Nesten tre av fire nesesprayflasker selges i dagligvarebutikker, mens resten kommer fra salg i apotek og bruk på institusjoner.

Folkehelseinstituttet publiserer hvert år tall over salg av reseptfrie legemidler som kan selges utenom apotek.

Salg av reisesyketabletter sank i fjor med 20 prosent fra året før. På grunn av reiserestriksjoner som ble innført, er lavere salg ikke overraskende, konstaterer FHI.

Salg av røykeavvenningsmidler som nikotintyggegummi og -plaster økte derimot med 11 prosent. Salget har vært økende over tid. Årsaken kan være at flere slutter å røyke eller at flere bruker produktene over en lengre periode enn anbefalt, ifølge instituttet.

Powered by Labrador CMS