Siden før jul har forhandlingene om tilgang til tidsskriftene til de fire største forlagene i verden pågått. (Foto: Sergei25 / Shutterstock / NTB scanpix)
Siden før jul har forhandlingene om tilgang til tidsskriftene til de fire største forlagene i verden pågått. (Foto: Sergei25 / Shutterstock / NTB scanpix)

Viktig avtale om publisering av forskningsartikler inngått med internasjonalt forlag

Norske forskningsinstitusjoner har inngått en avtale med Wiley, ett av de største internasjonale akademiske forlagene, om åpen publisering av forskningssaker.

Publisert

Avtalen gir åpen publisering og samtidig tilgang til forskningsartikler i rundt 1.500 tidsskrifter. Samtidig foregår fortsatt forhandlingene med to andre av verdens største forlag.

– Dette viser at politikken for åpen tilgang til forskning er i ferd med bære frukter, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding. Hun viser til regjeringens mål om at alle norske vitenskapelige artikler som er finansiert av offentlige midler skal være åpent tilgjengelige innen 2024.

Nyheten om avtalen med Wiley kommer bare noen få dager etter at det ble klart at Unit, direktoratet for felles IKT- og fellestjenester i høyere utdanning og forskning, ikke forlenger sin avtale med forlaget Elsevier, en avtale som omfatter 2.400 tidsskrifter, ifølge Khrono

Siden før jul har forhandlingene om tilgang til tidsskriftene til de fire største forlagene i verden pågått. Unit er fortsatt i forhandlinger med forlagene Springer Nature og Taylor & Francis.

Tidsskriftforhandlingene opptar mange ansatte ved universiteter og høgskoler ettersom tidsskriftene blir brukt mye for å følge med på nyere forskning.