Fødeblogg 1: Det du ikke kan påvirke selv

Føding, o, føding! Vi som har gjort det, liker å snakke om det. Jeg klarer ikke helt å sette fingeren på hvorfor. Hvordan opplevde du å føde?

Mine to fødsler har vært ganske uproblematiske, synes jeg selv i hvert fall. De har selvsagt vært forbanna smertefulle, men det har vært noe med progresjonen i dem som har fått meg til å føle meg trygg. De har økt jevnt i intensitet og endt med forløsning uten stor dramatikk – bare store følelser. Jeg vet at dette kan være litt provoserende lesning for mange. Jeg vet at mange opplever føding dramatisk annerledes.

Så kommer spørsmålet mitt: Hvor mye av fødesuksessen er min fortjeneste? Eller sagt på en annen måte: Hvor mye kan dama som ligger der i svett ørske og smerter tett opptil den mentale tålegrensa, påvirke hvordan fødselen blir?

Det finnes noe forskning på hva som kan øke risikoen for komplikasjoner og langdryge fødsler og hva som kan gjøre risikoen mindre. Du kan for eksempel ikke påvirke formen på bekkenet ditt, men du kan få hjelp til å føle deg trygg og ivaretatt. Det siste bør ikke undervurderes.

Jordmorprofessor Ellen Blix ved Høgskolen i Oslo og Akershus har hjulpet meg med å oppsummere noe av det vi vet fra forskningen.

Først til det du ikke rår over selv. For eksempel:

  • Noen damer har en fødselskanal som er såpass trang på noen punkter at det blir umulig å presse ut babyen. Det vil si at bekkenet har et unormalt beinutspring som blir et hinder for det . Dette er ikke spesielt vanlig, men de det gjelder kan få vansker med å føde vaginalt. Da blir det igangsatt keisersnitt i stedet. For trang fødselskanal er heldigvis ganske sjelden.
  • Hvis babyen ligger an til å komme med den lille rumpa si først, kan det også gi mor en tøffere oppgave. Da får hun epidural på et fastsatt tidspunkt i tilfelle det trengs ekstra hjelp til å få hodet ut. Hvis et keisersnitt må til, trenger du antakelig enda litt mer bedøvelse. Mange føder også setebabyer på vanlig måte.

Selv barnet ditt ligger i en mer praktisk opp-ned-stilling, klar til å skytes ut, kan et digert hode gjøre fødselen tregere. Et digert hode i kombinasjon med trangt eller ulendt bekken kan gjøre det vanskelig å føde vaginalt, og det er ingenting du som mamma kan gjøre med det.

Men her har norske forskere imidlertid funnet ut noe interessant, som tyder på at naturen strekker ut en hånd til fødende damer med storhodede unger: 

Mødre som føder babyer med store hoder, ser også ut til å ha et bredt bekken. Dette henger antakelig sammen med at mødrene ofte selv har store hoder. Et bredt bekken gir rom for et stort babyhode på vei ut i verden. Kanskje har evolusjonen vært så forutseende at den har planlagt for avkom med samme hodestørrelse som sine mødre.

En diger baby er naturlig nok litt mer trøblete å presse ut av kroppen enn en mindre baby. Fødselsvekten til babyen påvirkes av genene barnet arver av mor og far. Genene rår du ikke over, men det finnes noen grep du ta for å unngå megababy – les mer om dette, og hvordan du kan overvinne frykten, i neste fødeblogg. 

Powered by Labrador CMS