Hvordan kan vi legge framtidens byer til rette for framtidens våte klima? (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Samarbeider for å stanse vann på villspor

Synes du det regner for mye? Det er det bare til å bli vant til. På grunn av klimaendringene venter vi våtere og villere vær i årene som kommer. Derfor må fremtidens byer planlegges for å kunne ta mot mer regn. Mye mer regn.

– Den såkalte overvannshåndteringen har nå blitt en av de mest sentrale problemstillingene når vi planlegger fremtidens byer, sier førsteamanuensis Ingrid M. Ødegård ved Institutt for landskapsarkitektur ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Hovedmålet er å gjøre dette på en sånn måte at vannet som kommer, ikke får skape for mye problemer. Samtidig er det jo moro hvis vi kan bruke alt vannet til å skape mer levende byer. Så vi vil helst ha minst mulig vann inn i kjellere og garasjer og ha mest mulig moro for hver liter vann som faller. Åpne dammer, regnbed, små «fossefall» og nedgravde fotballbinger kan romme tusenvis av liter med regnvann når det trengs er eksempler på måter vi kan gjøre «kjedelig» overvannshåndtering kjekt.

Dette er et tema som NMBU har skrevet om før. Det som er nytt, er hvordan akademia jobber for å finne de beste løsningene.

Nylig har det nemlig blitt skrevet to ulike masteroppgaver om overvannshåndtering av det samme området i Ekebergskrenten i Oslo. En ble skrevet av en landskapsarkitekturstudent på NMBU og en annen av en Vann- og avløps- (VA)-student. Da begge studentene, uavhengig av hverandre kontaktet Vann- og avløpsetaten i Oslo for en masteroppgave om overvann ble de koblet sammen for å studere samme område med ulike faglige øyne.

Resultatet av samarbeidet er publisert i en artikkel i «Vann» om hvordan de to ulike faggruppene kan spille hverandre gode.

– De to yrkesgruppene er avhengige av hverandres kunnskaper i et slikt prosjekt som dette. Selv om det ble utført mange av de samme analysene har fremgangsmåten ikke vært den samme, slår artikkelen fast.

Powered by Labrador CMS