Kan bli valset over

Professor Frank Melandsø fikk ideen til kodeleseren for to år siden. Nå er den patentert på verdensbasis. Storkonsernenes idé-veivalsere kan man likevel ikke gardere seg mot.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det var min far som kom opp med ideen, så ba han meg vurdere den, sier fysikkprofessor Frank Melandsø ved Universitetet i Tromsø om forhistoria til prosjektet.

Det er nå snart to år siden. Etter det har det gått slag i slag. De fikk penger fra SND for å ta ut en norsk patent, etter det har de vært i kontakt med FORNY-programmet og Campus Kjeller.

- De har vært behjelpelige med lønnsmidler og ekspertise. Målet var å etablere et firma og det gjorde vi like før nyttår, sier Tromsø-forskeren.

I år har han sikret seg rettighetene til ideen på verdensbasis. Ifølge Melandsø er det ikke alltid lurt å ta ut patent på sine ideer, og det blir færre og færre store firmaer som tar ut patent. Spesielt i USA er patentering problematisk. Her blir opplysningene offentlige ett år etter patentsøknaden.

Det kan gi grønt lys for store konsern og selskaper som vil utnytte ideen og valse over patenthaverne.

- Et lite firma har liten eller ingen mulighet til å stå imot et stort konsern skulle de velge å bryte reglene, sier Melandsø.

Det betyr i praksis at Melandsøs firma Dolphi Scan har et tidspress. Målet er å ha laboratoriemodellen klar til sommeren eller høsten.

Powered by Labrador CMS