I Marsoulas-hulen finnes det eldgamle malerier på veggene. Slik ser en kunstner for seg skyggen av et steinaldermenneske som spiller på det 17 000 år gamle instrumentet.

Denne lyden har ingen hørt på 17 000 år

Forskere har spilt på et musikkinstrument fra steinalderen.

Det er egentlig lenge siden instrumentet ble oppdaget. For over 80 år siden drev forsker utgravninger i Marsoulas-hulen i Frankrike, der det bodde mennesker i steinalderen.

Og en av tingene forskerne fant, var en stor konkylie, altså skallet etter en snegle som lever i havet.

Den gangen trodde vitenskapsfolkene konkylien var blitt brukt som en veldig fin kopp. Men nylig begynte forsker Carole Fritz og hennes samarbeidspartnere å undersøke den 17 000 år gamle konkylien nærmere.

Da oppdaget de noe veldig spennende:

Det så ut som om menneskene som levde den gangen hadde forandret konkylien, slik at den kunne brukes som et horn til å blåse i.

Åpning til å blåse i

For eksempel er tuppen på konkylien åpnet opp, slik at det er hull igjennom hele sneglehuset. Da blir det mulig å blåse luft igjennom for å lage lyd.

Dette er i så fall det eldste konkylie-hornet som noen gang er funnet. Et horn som ingen har blåst i på 17 000 år.

Hvordan låt det, den gangen for lenge siden?

Til venstre ser du konkylien fra hulen. Til høyre er et konkylie-horn med munnstykke av bein. Kanskje hadde det eldgamle instrumentet også er slikt munnstykke som gjorde det lettere og mer behagelig å spille?

Dype toner

Fritz og samarbeidspartnerne har faktisk funnet ut av det også.

De fikk hjelp av en musikkforsker som også er god til å spille horn. Han blåste i den gamle konkylien, og fikk fram tre dype, sterke toner.

Men det var ikke så behagelig å spille på konkylien, siden kantene var skarpe og lett kunne skade leppene til den som blåste. Derfor tror musikkforskeren at instrumentet hadde et munnstykke, da steinalderfolkene brukte det.

Ikke eldste instrument

Det finnes ingen samfunn som ikke har musikk, skriver forskerne.

Og nå vet vi litt mer om musikken til steinalderfolkene som bodde ved Marsoulas-hulen.

Men konkylie-hornet er slett ikke det eldste musikkinstrumentet som er funnet. For ti år siden dukket det for eksempel opp en 35 000 år gammel fløyte i en hule i Tyskland.

Hvorfor er musikk så viktig for oss mennesker? Hvorfor begynte vi å synge og spille?

Forskere tror det kan være krig og babyer som har skylda. Det kan du lese mer om her.

Kilder:

  • Carole Fritz er forsker ved Université de Toulouse i Frankrike.
  • Hun og samarbeidspartnerne har skrevet om forskningen sin i en artikkel som nå er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Science Advances.
  • Sak på forskning.no: Fløytespill i steinalderen
Powered by Labrador CMS