Eget miljøforskningssenter i Oslo

Nå samles osloregionens krefter innenfor miljøforskning. - Visjonen er å bli ett av verdens ledende kraftsentre for forskning på miljø og bærekraftig utvikling, sier pådriver Haakon Thaulow.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Startskuddet er avfyrt for realiseringen av et stort senter for miljøforskning i Forskningsparken i Oslo. Det vil omfatte åtte viktige nasjonale kunnskapsmiljøer, og skal stå klart til innflytting høsten 2005.

Instituttene som skal flytte inn har allerede internasjonal tyngde innen grunnforskning og anvendt miljøforskning.

600 medarbeidere

Utviklingsselskapet fikk i mai en bevilgning på 4,2 millioner kroner fra Forskningsrådet, Forskningsparken har selv spyttet i åtte millioner, mens interessentene står for fire millioner.

Til sammen regner planleggerne med at sentere vil ha rundt 600 medarbeidere over et areal på 20 000 kvadratmeter. Noen av instituttene skal flytte hele sin virksomhet til Miljøforskningssenteret, mens andre flytter bare deler. Ett av målene for senteret er å gi mer forskning for pengene.

"Miljøforskningssenteret tegnet inn i et flyfoto over Forskningsparken. (Illustrasjon: Niels Torp arkitekter AS)"


- Gjennom samlokalisering oppnår vi synergieffekter. Utgangspunktet er at miljøutfordringene blir stadig mer komplekse og omfattende. Målet er å gi beslutningstagere i forvaltning og næringsliv bedre løsninger, sier Thaulow, tidligere instituttsjef og nåverende spesialrådgiver ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA).

Samvirke og tverrfaglighet

- Miljøforskningssenteret skal bidra til å realisere viktige forskningspolitiske strategier, som målet om bedre samvirkning mellom anvendt forskning og grunnforskning, og mer tverrfaglighet mellom naturfag, teknologi og samfunnsforskning, sier Thaulow.

Et annet hovedmål er å bidra til at Norge styrker sin rolle som pådriver og aktiv utøver i internasjonalt miljøarbeid.

Evalueringen av Norges Forskningsråd i Technopolisrapporten pekte blant annet på “en gammeldags og noe isolert universitetssektor, sannsynligvis ute av balanse med Norges meget store instituttsektor”.

Miljøforskningssenteret vil gjøre samarbeidet tettere mellom Universitetet i Oslo og de forskjellige instituttene som er med. Prosessen med å få til et eget senter for miljøforskning i Oslo begynte i 1999, og går nå inn som en del av byggetrinn tre i Forskningsparken i Gaustadbekkdalen.

Deltagerne er:

Senter for klimaforskning (CICERO),
Meteorologisk institutt (met.no),
Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR),
Norsk institutt for luftforskning (NILU),
Norsk institutt for naturforskning (NINA),
Norsk institutt for vannforskning (NIVA),
Transportøkonomisk institutt (TØI),
Universitetet i Oslo, Institutt for Geofag,
Forskningsparken AS

Powered by Labrador CMS