Når 2 + 2 = 5

Vi vet en del om hvordan miljøgifter virker enkeltvis, men lite om hvordan de virker sammen i økosystemet. Kunnskapen om hvordan naturen takler slike multiple stressfaktorer er nødvendig for å utvikle en effektiv miljøforvaltning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Forurensning fra tungmetaller, radionuklider og ulike typer organiske forbindelser påvirker naturen. Alle levende organismer utsettes for mange slike miljøgifter samtidig, men vi vet lite om hvordan denne miljøgift-blandingen virker i et økosystem, sier professor Brit Salbu ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB).

Når 2+2 blir 5

- Av og til kan to stoffer virke synergistisk, hvilket betyr at de sammen gir en sterkere negativ effekt enn de hadde gjort hver for seg. Med andre ord, noen ganger er det slik at to pluss to er lik fem.

- Andre ganger ser vi det motsatte, at negative effekter reduseres dersom stoffene virker sammen, slik at 2+ 2 =3.

- Eller vi får en additiv effekt, dvs. at effekten av to miljøgifter blir like stor som om organismer ble utsatt for dobbel dose av ett av stoffene, dvs 2 + 2 blir 4.

- Men vi vet ikke i dag nok om når og hvorfor vi får de ulike effektene, fortsetter hun.

Sammen med kollegene Deborah Oughton og Bjørn Olav Rosseland, som begge er professorer ved UMB, har hun dannet en tverrfaglig forskergruppe som fokuserer nettopp på multiple stressfaktorer.

- Vi må se eksponering av miljøgifter i nær sammenheng med den biologiske responsen. Det er nødvendig for å forstå grunnleggende mekanismer som både bidrar til stress og til overlevelse av organismer sier forskerne.

Økosystemtenkning

- Studier av kilder, transport, akkumulering og tidligeffekter av forurensninger i næringskjedene vil også kunne belyse grunnleggende forhold rundt økosystemenes funksjon og tålegrenser, sier Salbu.

- Vi må derfor koble tidlig-effekter på enkeltindivid til effekter på populasjonsnivå, for eksempel reproduksjonsevne.

- En kobling mellom multiple stressfaktorer og biologisk respons på populasjon og økosystemnivå, vil dessuten gi et bedre grunnlag for å vurdere konsekvenser og risiki, vurdere tålegrenser og iverksette tiltak sier Rosseland.

- Vi har gjort eksperimenter, blant annet i samarbeid med Canada, som viser at fisk som utsettes for lave doser av miljøgifter og stråling samtidig, får langt mer alvorlige, negative effekter enn når de utsettes for stressfaktorene enkeltvis.

- I samarbeid med Norsk institutt for vannforskning (NIVA) og Norsk institutt for naturforvaltning (NINA) har vi vist at dersom enkelte laks får påført aluminium på gjellene før de drar til havs, fører det til redusert tilbakekomst til vassdraget.

- Påført stress på individnivå gir altså effekter på hele populasjonen.

Mer treffsikker miljøforvaltning

- Vi er opptatt av å finne ut hvorfor noen organismer reagerer mer enn andre, i hvilket livsstadium skadene får størst negativ effekt på organismene, og om reproduksjonsevnen blir redusert, sier Deborah Oughton.

- Det er nødvendig å få mer kunnskap om når og hvordan disse ulike mekanismene virker, spesielt for å kunne utvikle en bedre tilpasset miljøforvaltning. Dersom utslippet av to miljøgifter samlet sett gir en betydelig mer negativ effekt enn om man ser på effekten av dem enkeltvis, kan det bety at man må skjerpe kravene til forurenserne, fortsetter hun.

Nytt forskningsfelt

Effekter av multiple stressfaktorer er et forholdsvis nytt forskningsfelt, men har stor internasjonal oppmerksomhet.

- I vår kompliserte verden, med så mange forurensningskilder, er vi nødt til å vite mer om hvordan denne miksen av miljøgifter påvirker økosystemet, sier forskerne.

- Dette var grunnen til at vi søkte å om etablere et Senter for fremragende forskning (SFF), sier forskerne.

- “Centre of ecotoxicological risk from multiple stressors” kom ikke videre i den knallharde konkurransen om å få tittelen SFF, men forskningen pågår for fullt likevel, sier Salbu.

Powered by Labrador CMS