"Helt sikker" prevensjonsmetode for menn

Australske vitenskapsfolk har utviklet en prevensjonsmetode for menn som skal være 100 prosent effektiv og pålitelig. Metoden består av en kombinasjon av implantater og sprøyter, melder BBC.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det betyr at brukerne ikke trenger huske på å ta en pille hver eneste dag. Klinisk utprøving av metoden viser at mennene heller ikke behøver å frykte noen alvorlige bivirkninger, skriver den britiske rikskringkastingen på sine nettsider.

Forskere ved Anzac Research Institute i Sydney har ifølge BBC testet metoden på 55 menn over en periode på ett år, og ingen av disse mennenes partnere ble gravide. Selv om testgruppen var heller liten, omtaler forskerne resultatene som svært lovende.

Enkelt

Implantatet som ved en enkel operasjon plasseres under mannens hud, inneholder det mannlige kjønnshormonet testosteron. Implantatet må skiftes ut hver fjerde måned, opplyser forskerne.

Testosteronimplantatet kombineres med innsprøytning av hormonet progestin, som blant annet brukes i p-piller for kvinner, hver tredje måned. Kombinasjonen av progestin og testosteron sender signaler til hjernen som fører at hjernen hemmer produksjonen av sæd.

Under utprøvingen av metoden brukte ingen av parene som deltok noen annen form for prevensjon. Mennene opplevde ingen alvorlige bivirkninger, og etter at behandlingen tok slutt, fikk alle tilbake normal fruktbarhet i løpet av få måneder.

Testosteron

Behandlingen slår imidlertid av mannens egen produksjon av testosteron, og de måtte derfor få sprøyter med dette kjønnshormonet for å holde seg friske og seksuelt aktive.

- Dette er den første prevensjonsmetoden for menn som undertrykker sædproduksjonen på pålitelig vis, uten å hemme den permanent. I ferdig form kan den brukes med litt hjelp fra allmennpraktikere hver tredje måned, sier prosjektleder og professor David Handelsman.

Liz Davies i det britiske prevensjonsprogrammet Marie Stopes International sier at dette er gode nyheter også for kvinner. De slipper å frykte at mennene glemmer å ta piller, og må bare hjelpe dem å huske legebesøket fire ganger i året, sier Davies til BBC.

Les mer om programmet

(NTB)

Powered by Labrador CMS