Lite søvn i verdensrommet

Det kan være vanskelig å få sove i et romfartøy. Tre av fire astronauter bruker sovemedisiner på tur.

Astronauter sover under spesielle forhold: Tett på hverandre og bundet fast så de ikke skal sveve avgårde i den vektløse tilstanden. (Foto: NASA)

Drømmen om å bli astronaut virker kanskje litt mindre forlokkende når man hører om plagene verdensrommets arbeidere må slite med.

Kroppen utsettes for ekstreme forhold der oppe, i vektløs tilstand ombord trange fartøy med lange arbeidsdager. Det påvirker også søvnen.

Amerikanske forskere har studert mannskap i romfartøy på vei til og fra den internasjonale romstasjonen (ISS), samt mannskap på romstasjonen.

I en artikkel publisert i tidsskriftet The Lancet Neurology viser de at tre av fire av de 85 astronautene de undersøkte har brukt sovemedisiner.

Det er enda flere enn i en tidligere studie, som viste at halvparten brukte piller for å få sove.

Sover fastbundet

I vektløs tilstand spiller det ingen rolle hva som er opp og ned. Her er to som sover i hver sin retning. (Foto: NASA)

Det er ikke alltid de har en seng å sveve til i romfartøyene eller på romstasjonen. Astronautene kan få utdelt en sovepose som de fester med stropper til veggen.

Fordi du er vektløs i rommet, spiller det egentlig ingen rolle hvilken retning du sover i. Det er bare å feste deg selv til et eller annet, slik at du ikke driver rundt og dunker borti ting. En del får vondt i ryggen av å være spent fast slik.

Du sover tett på andre, og selv om du får utdelt sovemaske og ørepropper kan du høre snorkingen til han ved siden av. I tillegg kommer de psykiske påkjenningene ved å være innestengt over lang tid.

Mannskapet får som regel litt tid til å roe ned før det er tid for «senga», men ofte blir det overtid på jobben som spiser av fritida.

Kanskje ikke de beste forutsetningene for en god natts søvn.

Duppet av og fløt avsted

Tidligere astronaut Michael Lopez-Alegria har fortalt at det av og til var vanskelig å sove fordi han ikke kunne føle at han lå, eller kjenne vekten av hodet på puta, melder kanadiske CBC News.

Noen ganger var Lopez-Alegria så trøtt at han duppet av i løpet av dagen. Ettersom han ikke var bundet fast, kunne han plutselig våkne opp i den andre enden av romstasjonen.

Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA har satt av åtte og en halv time sovetid for astronautene. Det er viktig å få hvilt nok før en krevende arbeidsdag.

Men i romfartøyene sover de under seks timer per natt, og bare litt over seks timer på romstasjonen, viser den nye undersøkelsen. Den varte i ti år.

Noen tror det også kan skyldes at søvnen blir forstyrret av mangel på en naturlig døgnrytme. Det er ikke dag og natt på samme måte som her på jorda.

Kronisk søvnmangel

Astronauter har lenge klaget over hvor vanskelig det er å få sove godt der oppe. NASA har tatt konsekvensene, og bygget lys- og lydregulerte sovestasjoner på den internasjonale romstasjonen.

Men det er ikke bare i verdensrommet at astronautene har problemer med å sove. De sover lite i en lang periode før de skal ut på oppdrag. Én mulig årsak er at arbeidsmengden ofte er stor før reisen.

Det bygger seg opp fram mot avreise, de siste 11 dagene sover de enda mindre. Den siste uka flytter de inn på romsenteret.

Etter at de har kommet tilbake til jorda, sover de derimot nesten sju timer i snitt hver natt. Mange sover da hjemme hos seg selv.

Kan skape ulykker

I tillegg til at det neppe er sunt å bruke sovemedisiner ofte, frykter forskerne at astronautene skal sove så tungt at de blir sløve i farlige situasjoner. Pillene kan svekke årvåkenhet og motoriske evner.

– Evnen til å prestere optimalt dersom de blir vekket av en nødalarm kan bli hindret av sovemedisiner, sier en av forskerne, Laura K. Barger ved Harvard Medical School, i en pressemelding.

Søvnmangel øker dessuten faren for feil og ulykker. Søvn er viktig for hjerne og kropp. 60-80 prosent av flyulykker skyldes i hvert fall delvis menneskelige feil, ifølge forskerne.

Referanse:

Barger, L., m.fl.: Prevalence of sleep deficiency and use of hypnotic drugs in astronauts before, during, and after spaceflight: an observational study. The Lancet Neurology, online 8. august 2014.

Powered by Labrador CMS