Stolen som leser tanker

Framtidas teknologi kan servere et brett med andre boller for alvorlig funksjonshemmede. Spanske og sveitsiske forskere utvikler nemlig en rullestol som kan lese tanker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Stolen skal være utstyrt med ei hette, hvor innsida er pepret med elektroder, melder New Scientist.

Disse følerne registrerer den elektriske aktiviteten i brukerens hode, og skal kjenne igjen de spesielle tankemønstrene som signaliserer ‘høyre’, venstre og rett fram.

Systemet er riktignok ikke montert på en rullestol enda, men er testet ut på en liten robot som forsøkspersoner flyttet rundt med bare tankene.

Elektrisk mønster

Når hjernen bestemmer seg for at den vil ett eller annet, skaper den et karakteristisk mønster av elektrisk aktivitet. Elektrodene i hetta overfører disse signalene til et spesialdesignet dataprogram, som for øyeblikket er i stand til å kjenne igjen tre ordrer: høyre, venstre og rett fram. Så setter maskinen ønskene ut i livet.

For at alt skal gli litt lettere, er kjøretøyet også utstyrt med en smule kunstig intelligens, slik at det ikke svinger rett i veggen ved første tegn til at føreren har planer om en vending. Derimot tolker programmet signalene som ‘sving av ved første anledning’, og fortsetter pent rett fram til det er klart til siden.

I tillegg tennes ei lampe når systemet registrerer et ønske, slik at brukeren skal få tid til å ombestemme seg. Testpersonene brukte bare to dager på å lære seg hjernestyringa.

Ingen ny ide

- Hvis alt går etter planen vil dette være det første tankekontrollerte systemet som kan styre noe så komplisert som en rullestol, sier José Millán fra Dalle Molle Institute for Perceptual Artificial Intelligence i Sveits.

Hjernestyrte systemer er nemlig ikke noen ny ide. Allerede i 1998 overrasket amerikanske kirurger verden ved å operere inn elektroder i hjernen på en pasient, som etterpå kunne flytte pilen på en dataskjerm med bare viljen.

Men det er ikke helt risikofritt å operere inn saker og ting i folks hjerne. Sammen med kollegaer fra Centre for Biomedical Engineering Research i Barcelona, bestemte sveitserne seg i stedet for å bruke EEG, som registrerer den elektriske aktivitet i skallen utenfra.

Så utviklet de et softwaresystem som kan analysere registreringene, og kjapt kjenne igjen kompliserte mønstre. Men selv om systemet fungerer bra til robotstyring, kan mange problemer fortsatt dukke opp undervegs.

Oops!

Det er ikke umulig at kvaliteten på EEG-signalene blir ganske forskjellige når personen med hetta sitter på en rullestol i fart.

- Det er mulig at hjerneaktiviteten blir langt mer rotete når man samtidig tar inn omgivelser i bevegelse, sier Millán til New Scientist.

Og så dukker det så klart opp helt nye aspekter ved begrepet tvangstanker. Du vet, de av typen tenk om jeg bare hopper utfor det stupet, eller hva om jeg plutselig styrer rett inn i den traileren.

Lenker:

New Scientist:Wheelchair moves at the speed of thought

Powered by Labrador CMS