- Vi fronter ikke en «enten eller strategi», men en «både og strategi». Ja til jodberiking av salt og ja til en konkret mengdeanbefaling på melk og meieriprodukter, som sammen med fisk vil kunne bidra til å forbedre jodstatusen til det norske folk, skriver Ole Berg. (Foto: NaturalBox/ Shutterstock/ NTB Scanpix)

Når vi snakker om jod anbefaler vi ikke enten eller, men både og

Debattinnlegg:

Melk.no svarer på kritikken fra Helsepersonell for plantebasert kosthold.

22.6 2017 10:23

Jeg viser til et debattinnlegg av Nina Catherine Johansen om jod og salt publisert 20.06.2017.


Det var denne teksten på pakken til helt vanlig JOZO-salt, som fikk melk.no til å skrive artikkelen om lettflyktig jod (Foto: Opplysningskontoret for Meieriprodukter)

Vi forsøker ikke å fremstille jodert salt som en usikker kilde til jod, men vi skrev en artikkel om en lite kjent og forhåpentligvis interessant kuriosa om egenskapene til jod.

Det hele startet med at min kollega Mona Bjelland tilfeldigvis kom over opplysningen om lettflyktigheten til jod ved å lese på saltpakken på kjøkkenet.

Bekymringsverdig misoppfatning

Vi støtter deg i at «salt bør utgjøre en viktig kilde til jod også i Norge, slik at gravide og andre sårbare grupper kan sikres et tilstrekkelig inntak av dette viktige næringsstoffet.».

I dag er salt kun en ubetydelig kilde til jod i Norge, men mange er ikke klar over dette. En ny norsk studie blant gravide og ammende viser at over 40 prosent tror salt er en viktig kilde til jod.  Det er bekymringsverdig at det er en såpass stor misoppfatning om salt som kilde til jod blant disse utsatte gruppene av befolkningen.

Trenger brede tiltak

Som nevnt er jodering av salt et av de foreslåtte tiltakene i jodrapporten fra Nasjonalt råd for ernæring. Et annet foreslått tiltak er å konkretisere anbefalt daglig inntak av melk og meieriprodukter. Ernæringsrådet og Helsedirektoratet utreder nå begge disse tiltakene.

For å bedre jodinntaket i befolkningen er det viktig med flere brede tiltak, og vi vet at nesten alle i Norge spiser melk eller meieriprodukter i en eller annen form. Det vanligste er å drikke melk, spise yoghurt og bruke ost som pålegg, eller som ingrediens i en matrett.

Vi fronter ikke en «enten eller strategi», men en «både og strategi». Ja til jodberiking av salt og ja til en konkret mengdeanbefaling på melk og meieriprodukter, som sammen med fisk vil kunne bidra til å forbedre jodstatusen til det norske folk.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.