Søker nytt på nett

For første gang oppgir flere internett enn aviser som viktigste kilde til nyheter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er riktignok bare snakk om en meningsmåling, tallene er likevel historiske.

Flere amerikanere oppgir internett heller enn aviser som viktigste kilde til nasjonale og internasjonale nyheter. Internett kommer nå som nummer to på listen over hvilke kilder amerikanere bruker for å lese nyheter. tv har fortsatt førsteplassen.

Dette kommer fram i en fersk studie utført av amerikanske Pew Research Center, der 1 489 personer i desember svarte på spørsmål knyttet til medievaner.

Nytt på nett

40 prosent oppgir internett som viktigste nyhetskilde, mot 35 som oppgir aviser som viktigste kilde.

Endringen fra en lignende undersøkelse utført i september 2007 er stor: Den gang svarte 34 prosent at aviser var den viktigste kilden deres til nyheter, mot 24 prosent for internett.

Sett over et lengre tidsperspektiv er endringen ikke overraskende enda mer markant. I 2001 oppga 45 prosent avisene som viktigste nyhetskilde, mot 13 prosent som oppga internett.

Nettet må imidlertid se seg slått av tv. 70 prosent oppgir i dag tv som viktigste nyhetskilde, mot 74 prosent i 2001 og 82 prosent i 2002. Ifølge undersøkelsen har det imidlertid vært lite endring i hvilke tv-stasjoner folk i USA bruker som nyhetskilder. 23 prosent sier at de henter mest nyheter fra CNN, mens 17 prosent oppgir Fox News og mindre andeler oppgir andre stasjoner.

Tv-mediets overtak kan imidlertid raskt endre seg. Blant de unge konkurrer nå internett med tv som viktigste kilde for nyheter. Blant de mellom 18 og 29 år oppgir like mange – 59 prosent – internett som tv når de blir spurt om hva som er den viktigste kilden deres for nyheter.

Sammenlignet med september 2007 er dette en økning på 25 prosent for internett, og en tilbakegang på 11 prosent for tv som nyhetskilde. 28 prosent av de fra 18 til 29 år oppgir aviser som viktigste nyhetskilde, en økning på fem prosent.

Valgkamp på nett

Undersøkelsen bekrefter et bilde som ble tegnet opp gjennom en annen studie fra Pew Research Center, publisert i oktober. Denne viste at internett hadde blitt en sentral kilde for nyheter knyttet til det amerikanske presidentvalget.

I begge studier var det mulig å oppgi flere svar. Resultatet av studien fra oktober viste at bruken av tv og aviser som kilder til nytt om valget hadde vært mer eller mindre stabil sammenlignet med valget i 2004.

Bruken av internett hadde imidlertid, ikke spesielt overraskende, økt kraftig. 33 prosent oppga nettet som en sentral kilde for nyheter om valget, en økning på 23 fra presidentvalgkampen i 2004. 72 oppga tv som viktigste kilde og 29 prosent aviser som viktigste kilde.

Studien viste forøvrig også at andelen som oppga internett som hovedkilde for nyheter hadde økt fra 26 prosent under primærvalgene.

Ifølge Pew Research Center var det imidlertid ikke presidentvalget som interesserte amerikanerne mest i året som har gått. Mens presidentvalget havner på fjerdeplass, troner finanskrisa på topp. 
 

Kilde:

Studien er utført av amerikanske Pew Research Center, og kan leses her:
http://pewresearch.org/pubs/1066/internet-overtakes-newspapers-as-news-source

Powered by Labrador CMS