Luftgitar blir virkelighet

Mange av oss har nok spilt luftgitar i smug. Nå jobber finske teknikere med å lage en luftgitar det går an å plage naboene med.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå kan du endelig høre hvordan det låter når du spiller luftgitar, for nå jobber et prosjekt i Finland med å utvikle en virtuell luftgitar.

De finske teknikerne bruker en datamaskin til å fange opp fingrenes bevegelser mens de leker seg over strenger og gitarhals. Spiller du hardt, blir det råere lyd også.

Foreløpig er utstyret ganske omfattende, men målsetningen er at man skal kunne klare seg med en vanlig PC og et webcam. Slik at man skal kunne spille luftgitar der den vel egentlig hører hjemme: På gutte- eller jenterommet.

Lufttrommene som er på trappene er vel også svaret på mange foreldres aftenbønner.

EU-finansiert luftgitar

Tanken om en virtuell luftgitar er ikke ny, men denne luftgitarens aner ligger tilbake i 2002, som del av et EU-finansiert prosjekt lokalisert i Finland. Prosjektet, som bar navnet ALMA, skulle utvikle fysiske lydmodeller, brukergrensesnitt for disse, og et rammeverk for å konstruere dem.

ALMA-prosjektet var internasjonalt, men andre finske drivkrefter blandet seg i leken da luftgitaren begynte å ta form.

"Tvilsom teknologi: Ville Jimmy Page brukt oransje hansker?"

Det er nesten nifst hvor mange finske institusjoner som har engasjert seg i dette. Kanskje er det ikke så rart at det finnes så mange bra finske band?

Lyse hansker?!

Mer informasjon, inkludert filmklipp der du kan se hvordan stasen fungerer i praksis, finner du på luftgitarens hjemmeside.

Derimot får du ikke svar på en del opplagte spørsmål, som for eksempel hvor mange av førstegangsbrukerne som kjører i gang med “Stairway to Heaven.”

Teknologien er heller ikke ferdig utviklet, og forskning.nos Motorhead-redaksjon påpeker visse grunnleggende svakheter. For eksempel må luftgitaristen bruke hansker med lyse farger for at fingerarbeidet skal fange datamaskinens oppmerksomhet.

Og her ligger selve kjerneproblemet; det er vitenskapelig bevist hinsides enhver rimelig tvil at det er umulig å rocke skikkelig med lyse hansker.

Powered by Labrador CMS