Flere barn for menn med Oscar

Kan oscarstatuetten sammenlignes med påfuglens fjær - et signal om eierens overlegenhet - rettet mot potensielle partnere?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En oscarpris garanterer i alle fall mer berømmelse, rikdom og flere skuespillerjobber.

Tidligere undersøkelser har dessuten vist at oscarvinnere lever lenger en skuespillere som må gå hjem tomhendt etter festen.

Nå viser en ny studie at de også har en tendens til å få flere barn enn gjennomsnittet.

Hvordan har det seg?

Bedre egnet?

Mark Hauber, økolog ved New Zealand’s University of Auckland, foreslår at det har noe med evolusjonær egnethet (fitness) å gjøre.

Han har undersøkt 59 skuespillerinner og 37 skuespillere, og blant annet kartlagt alder, antall ekteskap, biologiske barn, og oscarpriser (for beste hoved- eller birolle) mellom 1929 og 2001.

Resultatene viser at de mannlige oscarvinnerne hadde fått gjennomsnittlig nesten fire barn. Marlon Brando (ingressbildet) fikk 11 barn!

Den amerikanske mannen i gata får gjennomsnittlig 1,2 barn - til sammenligning.

Ikke enig

Det er imidlertid ikke alle som går god for sammenligningen med påfuglens fjær.

- Dette er påvirket fra starten av det enorme politiske og sosiale maskineriet mobilisert av studioene for å promotere produktene sine, sier Make Wade ved Indiana University i Bloomington til tidsskriftet Science.

Dessuten er det ofte et enormt gap mellom det skuespillerne blir priset for å portrettere i film, og deres egne, virkelige liv.

Tid og penger

Michael Ryan, evolusjonsbiolog ved University of Texas i Austin, har mer sansen for noen av de andre forklaringene Hauber presenterer i sin studie, som for øvrig er publisert i tidsskriftet Journal of Ethology.

Det er mulig at oscarstatuetter har en tendens til å havne i hendene på folk som allerede virker attraktive for potensielle partnere.

Et annet poeng er at når du først har en Oscar, har du også penger og tid til barn.

Krever mer energi for kvinner

Men hvorfor får ikke kvinnelige oscarvinnere flere barn også? Studien viser at de bare fikk 1,5 barn - selv om mange av skuespillerinnene hadde vært gift flere ganger.

Det er via denne typen seriemonogami at de mannlige vinnerne har fått ekstra mange barn, men hos kvinner finnes det ingen slik fordel, skriver Science. Evolusjonær fordel, vel å merke.

Forklaringen ligger i at mannens suksess strengt tatt bare begrenses av antallet partnere han kan forføre, mens kvinnens suksess begrenses i mye større grad av all energien og tiden som er involvert når de får barn.

Hauber er visstnok villig til å utvide studien sin, bare han blir invitert til prisutdelingen så han kan gjøre skikkelig feltarbeid (med gratis tilsendt Armani-jakke, såklart).

Lenke:

Science: Fame, Fortune and?Fitness?

Referanse:

Mark E. Hauber; Fame, fortune and fitness at the Academy Awards; Journal of Ethology, volum 25, nummer 2/mai 2007, doi: 10.1007/s10164-006-0002-3.

Powered by Labrador CMS