Amerikanske forskere mener barn påvirkes av TV-vold

Mens lystig musikk klunker igjennom stua, klabber Jerry til Tom med et balltre så tenna spruter. Podene jubler. Men blir de påvirket av blodig drama og morovold på skjermen? Jepp, sier amerikanske forskere etter 15 års studier.

Published

Kort sagt: vold på TV avler etter all sannsynlighet vold i virkeligheten, mener forskerne fra University of Michigan. Jo flere aggressive gærninger man har sett på skjermen som barn, og jo mer man identifiserer seg med dem, jo større ser det ut til at sjansen er for at man tyr til vold som voksen.

1970-tallsvold

Sent på 1970-tallet år røpet hundrevis av barn i Chicago sine yndlingsvoldsprogrammer for forskerne. De fortalte hvor mye de identifiserte seg med de aggressive karakterene, og om situasjonen på skjermen virket realistisk.

I tillegg merket forskerne seg hva slags bakgrunn de unge TV-titterne kom fra, og registrerte intelligensen og tidligere aggresjonsnivå.

15 år senere tok et team fra University of Michigan kontakt med 329 av personene fra den første undersøkelsen, og dermed kunne man altså se hvordan de hadde utviklet seg. Det viste seg at favorittprogrammene fra barndommen så ut til å ha innflytelse på voksenlivet.

Aggressive menn?

Noe var nemlig annerledes med mennene som hadde myst for mye på Bippe Stankelbein (tegnefilm hvor fugler grisebanker ulv og omvendt) og Starsky and Hutch (actiondetektivserie med skytere og slengbukser).

Sannsynligheten for at de tydde til vold i dagliglivet var mye større enn normalt, og de hadde lettere for å dytte eller slå sine nærmeste. Menn med mye TV-vold på samvittigheten hadde også tre ganger flere dommer for forbrytelser enn andre menn.

?og klorende kvinner

Damene var heller ikke snaue. Hadde de sett mye TV-vold som barn, var sjansene store for at konfliktløsningsstrategiene bestod av kvelertak eller dytting. De hadde flere kriminelle handlinger på rullebladet, og faren for at de skulle banke noen var fire ganger større enn hos andre jenter.

Når forskerne hadde trukket fra andre relevante faktorer som oppdragelse, utdannelse og familiens sosial status, mente de fortsatt at det var sammenheng mellom TV-vold i
barndommen og aggressiv oppførsel senere i livet. Men det er ikke nødvendigvis slik at de mest blodige programmene er de verste, mener forskerne.

Ekle blodbad ikke det verste

Man skulle kanskje tro at TV blir mer skadelige jo mer blod og gørr den serverer, men slik ser det altså ikke ut til å være. Det er nemlig ofte hensikten med og konsekvensene av volden, og hvem som utfører den, som påvirker podene.

- Det er det faktisk verre når Dirty Harry grisebanker noen skurker og får heder og ære for det etterpå, forteller dr. L.R.Huesmann, enn at en eller annen syk forbryter lager blodbad og må i fengsel.

Se sammen!

Det er altså grunn til å holde øye med hva gullklumpene inntar av åndsføde fra skjermen. I følge forskerne hjelper det mye om de voksne ser programmene sammen med barna, og kommenterer innholdet etter hvert. Dermed blir verdenen i gloskapet litt fjernere fra virkeligheten, og sjansen for at det påvirker oppfattelsen av samfunnet litt mindre.