Forskere interesserer seg for det meste. Ikke minst popkorn! Nå prøver de å finne det perfekte popkornet. Det skal bli så stort og knasende som mulig.

Hva får popkorn til å poppe? Og hvorfor er det alltid noen som ikke popper?

Forskere prøver å finne hemmeligheten til det perfekte popkornet.

Popkorn er ganske genialt. Og mange kan ikke gå på kino eller se film hjemme uten det.

Vi kjøper esker i butikken med mange, flate pakker i. Så legger vi den i mikroovnen i et minutts tid.

Popp, popp, popp! Mange små eksplosjoner senere er posen mange ganger så stor.

Vil ha færre harde kjerner

Inni finner vi myke, knasende, salte snacks som ligner på små skyer.

Det virker utrolig at de små skyene har vært steinharde frø. I hvert fall helt til du nærmer deg bunnen av bollen. Der blir det ofte flere og flere av de steinharde kjernene som vi må passe tennene for.

Nå vil forskere at det skal bli færre harde kjerner igjen i popkornposene, og flere som er ferdig poppa. Men da må man finne det perfekte kornet.

Popkorn = mais!

Men hva er egentlig popkorn? Og hvordan går de fra å være et lite frø til ferdig poppa snacks?

Først og fremst: Popkorn er mais! Det har du sikkert hørt før. Maiskornene er tørket. Men inni kjernene - altså maiskornene - er det fortsatt bittelitt fuktighet. Resten er for det meste stivelse, som er en type karbohydrat.

Det er varme som gjør de tørre maiskornene til små bomber. Det kan gjøres i litt matolje i en kjele eller i mikrobølgeovnen.

Voldsomt trykk inne i kornet

Men hva er det egentlig som skjer?

Forskere har gjort flere studier på hvordan popkorn popper, og hva som bestemmer hvor store de blir.

For snart 40 år siden, i 1983, skrev tre forskere en artikkel i et vitenskapelig tidsskrift som heter Journal of Cereal Science. Cereal science er engelsk for kornvitenskap.

I artikkelen sin skrev de at det blir omtrent 177 grader inne i kornet før det popper. Hvis det poppet på lavere temperatur, ble de mindre.

Vannet inni maiskornet blir kjempevarmt og har lyst til å fordampe. Da utvider vannet seg og tar mer plass. Trykket blir kjempehøyt inne i det lille kornet.

Og når trykket blir kraftig nok: popp! Der klarte vannet å sprenge det harde skallet. Litt som en vannballong som blir for full, og til slutt sprekker.

Undersøkte 49 popkorn-typer

Vi vil helst at popkornene skal bli så store som mulig. Da er de best å spise. Og dessuten vil vi helst ikke at det skal ligge igjen for mange upoppede kjerner. Det er jo sløsing.

Noen forskere fra USA tok på seg saken i en ny studie. De lurte på hva som skal til for at flest mulig kjerner popper. og at de blir så store som mulig.

De undersøkte så mye som 49 ulike typer popkorn for å finne ut hvilke som var best. Noe av det forskerne målte var hvor mange som poppa, størrelsen på kornet og hvor tykt skallet var.

De ser jo ofte ganske like ut, disse kornene. Men sannheten er at små forskjeller kan ha mye å si. Og, forresten: visste du at de kan ha ganske mange forskjellige farger?

Forskerne i studien undersøkte popkorn av 49 forskjellige typer - i fire forskjellige farger. De fleste av oss kjenner best til den gule øverst til høyre.

Hardt skall blir til den største eksplosjonen

– Resultatene våre viste at tykkelsen på skallet var det viktigste for å finne et popkorn som blir stort når det popper, sier Fernanda Maioli i en pressemelding. Hun er en av forskerne i den nye popkorn-studien.

I studien fra 1984 fant forskerne ut at de største popkornene var de som ikke poppet for tidlig. Kanskje de med tykt skall tåler mer varme før de popper?

Og grunnen til at noen ikke popper, er rett og slett at de er for tørre.

Trodde du forresten at popkorn kom etter at mikrobølgeovnen - eller kinoen - ble funnet opp? Sannheten er at den eksplosive snacksen ble funnet opp av urfolk i Amerika for flere tusen år siden.

Referanser:

Hoseney, R. C., Zeleznak, K., Abdelrahman, A. (1984). Mechanism of popcorn popping. Journal of Cereal Science.

MA Saito, MA., Alves, AV., Kuritza, DDP., Souza, YP., m. fl. (2021). Influence of agronomic and kernel‐related properties on popping expansion in popcorn. Agronomy Journal.

Powered by Labrador CMS