Kaster ikke svinn

Næringsmiddelindustrien kaster hver dag store mengder biologisk materiale som ikke kan brukes. Nå skal svinnet få nytt liv.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Gjennom prosjektet REPRO skal forskerne finne teknologi og metoder som gir nytt liv til svinnet.

Svinnet kan få ny renessanse i form av ingredienser som kan brukes i mat, snacks, dyrefôr eller til farmasøytisk industri.

Det kan også gå til helsekost og mat med spesiell beriking, som for eksempel med naturlige antioksidanter.

- Vår oppgave i dette prosjektet er å bidra til å finne frem til teknologi og metoder for utvinning og oppkonsentrering av utvalgte komponenter fra plantebasert biologisk svinn, sier forsker Grethe Iren Borge på Matforsk (bildet).

Prosessorientert

En viktig oppgave for prosjektet er å utvikle prosesser som er økonomisk og miljømessig akseptable - det vil si at alt materiale utnyttes optimalt, mens alt som brukes underveis (for eksempel prosessvann) gjenvinnes.

Det vil være såkalte hybridprosesser som kombinerer både biologiske og fysiske prosesser, slik som enzymer og membranfiltre.

I tillegg er mikrobiell sikkerhet, stabilisering og sporbarhet av råmaterialene en nøkkelaktivitet i prosjektet.

Plantestoffer

REPRO har fokus på avkutt fra grønnsaker og mask fra bryggerier. Matforsk leverer kompetanse på både grønnsaks- og kornsiden.

Universitetet for miljø- og biovitenskap er hovedpartner, og har en stor aktivitet på bioprosessering av bryggeriavfallet der enzymer er viktige verktøy for å frigjøre ønskede stoffer.

Plantestoffer som flavonoider, glukosinolater og pektin er det mye av i blant annet kål og blomkål, og Matforsk har fokus på identifisere og mengdebestemme bioaktive plantestoffer til utvunnet produkt.

Det er mulig å lage juiceprodukter og sunnere snacksprodukter, biopolymerer kan fungere som stabilisatorer, og protein og fiber som tillegg i matvarer, fôr eller til farmasøytisk industri.

- Tenk deg hvor stor del av for eksempel blomkål- og hodekålplanten som ikke er spiselig produkt. Stilker og blader fra disse inneholder mange nyttige plantestoffer, forklarer Borge.

Økonomisk lønnsomt

- Dersom man kan få installert spesialtilpasset teknologi for utvinning (ekstraksjon/separasjon) av svinn fra plantedeler som ikke går til salg, vil dette gi mange fordeler.

Det kan gi en merverdi på produktene, det vil bidra til en mer miljøvennlig produksjon og det vil skape nye markeder, sier Grethe Iren Borge.

Matforsk er bidragsyter i fire av seks delprosjekter.

Lenke:

Prosjektet: REPRO

Ingressbildet er tatt av Kjell J. Merok.

Powered by Labrador CMS