Astronomisk regnefeil kan ha kostet Mars-sonde livet

Den europeiske romsonden "Beagle 2" ble trolig knust da den traff overflaten på planeten Mars første juledag i fjor. Årsaken til den harde landingen kan ha vært feilaktige beregninger av Mars-atmosfærens tetthet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vitenskapsfolk trodde denne atmosfæren var tettere enn den i virkeligheten er. De mente derfor at den ville bremse “Beagle 2” mer enn den gjorde, og undervurderte dermed landingshastigheten, sier en av lederne for romsondeprosjektet.

Hastigheten ble for høy til at fallskjerm og landingsputer kunne redde sonden fra ødeleggelse. Det er forklaringen på at “Beagle 2” ikke har gitt lyd fra seg etter landingen, sa Mark Sims på en konferanse for romfartseksperter i London denne uken.

Ifølge BBC skulle “Beagle 2” ha dalt ned mot Mars-overflaten med en hastighet på 16 meter i sekundet. Men i virkeligheten kan farten ha kommet helt opp i 6 kilometer i sekundet, het det på den britiske rikskringkastingens nettsider tirsdag.

I dagene og ukene etter det som skulle ha vært sondens myklanding på Mars, lyttet europeiske vitenskapsfolk intenst etter livstegn fra “Beagle 2”. Skuffelsen var stor da det ikke kom noen signaler fra Den røde planeten.

(NTB)

Powered by Labrador CMS