Utfordrer strategiteori

Innen strategifaget har såkalt ressursbasert teori i mange år vært den gjeldende retningen. Nå har to forskere i Norge testet en ny teori på regnskapsførere, teorien om dynamiske kapabiliteter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Paul N. Gooderham, professor ved Norges Handelshøyskole, tror dette er den første fullverdige empiriske testen av denne teorien, som mange hevder kommer til å erstatte ressursbasert teori (RBT).

Se faktaboksene til høyre for forklaringer på de to teoriene.

- Grunnen til det er at ressursbasert teori kritiseres for å operere ut fra en antagelse om relativt stabile omgivelser, fortsetter han.

I studien har Gooderham sammen med Erik Døving fra Høgskolen i Oslo testet teorien på en rekke norske regnskapsbyråer, en bransje som til stadighet må forholde seg til endringer, spesielt gjennom endringer i lov- og regelverk.

- Vi finner en klar støtte for teorien, sier Gooderham.

Kritikk av ressursbasert teori

Dynamiske kapabiliteter kan defineres som evnen til å integrere, bygge og rekonfigurere intern og ekstern kompetanse for å tilpasse seg hurtige endringer i omgivelsene.

De viktigste bidragene innen teorien kom så sent som i 2003/2004 og Gooderham og Døving har jobbet med studien siden den gang.

Paul N. Gooderham, professor i strategi og ledelse ved Norges Handelshøyskole. (Foto: Kristian Tindeland Marthinsen)

- Teori om dynamiske kapabiliteter er en kritikk av ressursbasert teori fordi RBT er relativt slapp til å forholde seg til endringer i omgivelsene. Hvis man er i kontinuerlig endring har ikke ressursbasert teori noe særlig verdi.

- Teori om dynamiske kapabiliteter er nyttig for samtlige bedrifter som står ovenfor betydelige endringer i omgivelsene.

- Noe av verdien med dette er at bedrifter som er i næringer med sterk endring kan ta i bruk denne teorien til å analysere hvorvidt de har kapabilitetene på plass til å lykkes i fremtiden, forteller Gooderham.

Betydningsfullt

Forskerduoen har skrevet en artikkel om studien og den ble publisert i augustutgaven av Strategic Management Journal, det verdensledende fagtidsskriftet innen strategi.

Studien er en del av prosjektetet Verdiskapning i SMB-sektoren (SMB = Små og mellomstore bedrifter), og har vært finansiert av Norges forskningsråd og Norges autoriserte regnskapsføreres forening (NARF).

Forskningen herfra tar Gooderham med seg i auditoriene.

- Vi har fått studenter til å bruke det som analyseredskap og regner med å fortsette å gjøre det, forteller Gooderham.

Dessuten har Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening (NARF) registrert betydelig interesse blant sine medlemmer for artikkelen, og flere uttaler at de umiddelbart vil ta den i bruk i sitt strategiarbeid.

Vrakes ikke

Selv om den nye teorien med dette har kommet sterkt på banen, vil ikke Gooderham forkaste ressursbasert teori med det første.

- RBT har vært en veldig etablert teori i mer enn 15 år nå og jeg tror ikke man vil vrake den ennå. Men teori om dynamiske kapabiliteter er noe som først og fremst utfordrer ressursbasert teori, avslutter han.

Ressursbasert teori

Den ledende teorigrenen innen strategifaget de seneste årene.

Teorien tar, i motsetning til tradisjonell strategisk teori, mer hensyn til bedriftens interne ressurser, i tillegg til de eksterne rammevilkårene.

Forskjeller i lønnsomhet mellom bedrifter kan forsås ved at bedrifter konkurrerer med ulike ressurser.

Bedrifter i besittelse av spesielt verdifulle og sjeldne ressurser vil kunne oppnå en bedre lønnsomhet enn andre, også over tid dersom disse ressursene er vanskelige å kopiere eller erstatte av konkurrenter.

SVIMA-analyse identifiserer disse ressursene (sjelden, verdifull, ikke-imiterbar, mobilisert og approprierbar ressurs).

Teori om dynamiske kapabiliteter

Utfordrer ressursbasert teori ved at den tar mer hensyn til endringer i bedriftens omgivelser og rammevilkår.

Dynamisk kapabilitet defineres som evnen til å integrere, bygge og rekonfigurere intern og ekstern kompetanse for å tilpasse seg hurtige endringer i omgivelsene.

Bedriften trenger tre typer dynamiske kapabiliteter:

* Evnen til å lære raskt og bygge strategiske eiendeler.

* Disse strategiske eiendelene, som for eksempel kunnskap og teknologi, må integreres i organisasjonen.

* Eksisterende strategiske eiendeler må kunne endres eller rekonfigureres.

Powered by Labrador CMS