Generalløytnant Herbert Raymond McMasters.

– McMaster må ta stilling til Russland og Kina

Donald Trumps nye nasjonale sikkerhetsrådgiver må ta stilling både til Russland og den mulige langsiktige trusselen fra Kina, mener forsker.

21.2 2017 14:01

Mandag ble det klart at generalen Herbert Raymond McMaster erstatter Michael Flynn som nasjonal sikkerhetsrådgiver for USAs president Donald Trump.

– Det er for tidlig å si noe om hvordan McMaster kommer til å passe inn i sin nye sivile rolle som nasjonal sikkerhetsrådgiver. Denne mannen er ansett for å være en glimrende soldat og strateg. Han har et rykte for å si meningen sin og være villig til å konfrontere høytstående militære embetsmenn og sivil ledelse hvis han er uenig med dem, sier seniorforsker Patrick Cullen ved Norsk utenrikspolitisk institutt til NTB.

Cullen legger vekt på at den nyinnsatte sikkerhetsrådgiveren kommer til å måtte vurdere i hvilken grad Kina kan bli en trussel på sikt, samt å overvåke hvordan forholdet mellom Kina og Russland utvikler seg.

– Trump har ikke uttrykt sine konkrete politiske mål overfor Russland, utover et ønske om å se etter, tross kritikeres skepsis, nye måter å samarbeide med Putin på, mener forskeren.

At Russland kan fungere som en alliert i kampen mot ekstremistiske grupperinger i Midtøsten, er mange enige i.

– Men McMasters, i likhet med forsvarsminister James Mattis, hører nok til i den “gamle skolen”, med et skeptisk syn på forholdet mellom Russland og USA, sier Cullen.

Trumps første nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, trakk seg etter å ha forklart seg uriktig om sine samtaler med Russlands ambassadør til Washington. Demokratene i Kongressen krever en grundig gransking av Flynns forbindelser til Russland.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse