Skrivekurs for forskere

Heldagskurs
Tid: 22. april kl 09-16
Sted: forskning.no, Sandakervn 24c, Oslo

Publisert

Det er ikke vanskelig å snakke fag med de som allerede kan faget ditt. Utfordringene starter når du skal kommunisere med alle andre. Dette kan forskning.no hjelpe deg med, og dette kurset gir deg gjennomprøvde råd og noen enkel triks for å skrive om faget ditt slik at alle kan forstå.

Det er stor konkurranse om oppmerksomheten og det er mye forskning å ta av. Så hvordan skal du få spalteplass til din forskning? Teksten må være spennende, forståelig, saklig, presis og relevant. Dette er noe de fleste vet, men det kan være vanskelig å få til når du setter seg ned for å skrive.

Kurset har fokus på å skrive gode tekster om forskning, og hvordan de kan brukes og tilpasses til ulike sjangre og ulike medier. Du lærer om hva som er en god forskningsnyhet, hva godt språk er, hva som er en god vinkling og hvordan saker kan spres best til et bredt publikum, journalister og sosiale medier.

Kurset består av forberedelser, kursdag og oppfølging i etterkant. Det vil si at hver enkelt deltager skriver utkast til en kronikk om sitt eget forskningsfelt på én A4-side med forslag til tittel og ingress. Denne vil våre kursholdere komme med tilbakemelding på under kurset, og du vil jobbe med teksten under kurset samt få oppfølging i etterkant helt frem til publisering. Levering av tekst i forkant er ikke obligatorisk, men vi anbefaler det for et best mulig kurs.

Jeg vil melde meg på

Program

09:00 Oppstart og presentasjonsrunde.
Øvelse: Dette forsker jeg på.

10:00 Hva er egentlig en kronikk, et debattinnlegg og en blogg?
Øvelse: Hva er det jeg egentlig vil si?

11.00 Språket: Slik skriver du enkelt om det vanskelige.
Øvelse: Mitt viktigste fagord.

11.30 Slik gjør du en tekst interessant. Nyhetskriterier på norsk og forskersk.
Øvelse: Dette er min nyhet.

12.30 Lunsj.

13.30 Tilbakemelding på innsendte tekster.

14.30 Hvorfor skal du formidle?
Øvelse: Min nye favorittforklaring.

15.00 Tips til overskrifter og ingresser. Hva lokker leserne?
Øvelse: Denne tittelen vil få meg på.

16.00 Oppsummering og slutt.
Vi tar forbehold om endringer i programmet

Kort om kursholderne

Ulla Gjeset Schjølberg har jobbet som journalist og redigerer i forskning.no siden 2013. Hun er opptatt av hvordan godt språk og gode titler kan brukes for å løfte fram viktig og spennende forskning.

Eldrid Borgan jobber med debattstoff og populærvitenskapelige tekster skrevet av forskere, for å sikre at de er forståelige for forskning.no sine lesere. Hun har bred erfaring med å formidle vitenskap på en fengende måte, blant annet som programleder for Schrödingers katt på NRK.
Praktisk informasjon

Tid: 22. april 2020, kl 09-16
Sted: Hos forskning.no i Sandakerveien 24C, Oslo
Medlemspris kr 31oo / Øvrige kr 4100

Jeg vil melde meg påHar du spørsmål om dette eller andre kurs fra forskning.no, ta kontakt med kommunikasjons- og markedssjef Kåre Borgan, tlf: 917 72 217

Vi tilbyr også kurs på din institusjon – uansett hvor i landet du holder til.