Pris for fremragende forskning til Kittang

Professor Atle Kittang er tildelt Forskningsrådets prestisjetunge pris for fremragende forskning. Prisen gjør det mulig for ham å bruke mye mer tid på det han liker aller best: poesi om storbyen Paris og kjærligheten.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Prisen, som er på 500 000 kroner, skal deles ut i Bergen 27. november.

- Jeg er veldig glad og stolt, ikke bare på egne vegne, men for hele det humanistiske miljøet. Det er fint å få anerkjennelse for at det også kan drives fremragende forskning innenfor disse disiplinene, sier Atle Kittang, som er den første humanist og den første fra UiB som har fått denne prisen.

Grenseoverskridelser i litteraturen

Han har mange prosjektideer som han gleder seg til å ta fatt på, men før han kan vie all sin tid til forskning, skal ha gjøre ferdig sin periode som styrer for Institutt for lingvistikk og litteraturvitenskap.

- Nå har jeg imidlertid muligheten til å bruke mine siste år i arbeidslivet kun til forskning - og det er en god tanke. Seksjon for allmenn litteraturvitenskap planlegger for eksempel et omfattende paraplyprosjekt om grenser og grenseoverskridelser i litteraturen, og her vil jeg blant annet bidra med en sammenligning av Balzac og Bruton.

- Det skal altså dreie seg om forholdet mellom realisme og surrealisme, knyttet til temaer som storbyen Paris og kjærligheten. Det er vel de to temaene som har interessert meg mest helt siden jeg var student, så sånn sett blir ringen sluttet, sier Kittang, som fyller 63 år i mars.

Formyelse og formidling

I juryens uttalelse heter det at: “Kittang representerer i sjelden grad så vel tradisjon som fornyelse innenfor sitt fag, og står i fremste rekke når det gjelder orientering i og formidling av internasjonal litteraturteori. Både nasjonalt og internasjonalt er han en faglig autoritet som nyter stor respekt”. Det står også at:

“Atle Kittang personifiserer fremragende kvaliteter innenfor både den tradisjonelle historisk-filosofiske forskningen i litteraturvitenskap og den nyorienterte litteraturforskningen i tilknytning til “vitenskapene om mennesket”, som oppsto etter vitenskapsteoretiske og -filosofiske omveltninger på 60- og tidlig 70-tall. Han har en utpreget evne til å være forskningsmessig oppdatert uten å bli “trendy”, og forener den solide skolering og den kreative utfoldelse på en måte som er spesiell og sjelden”.

I tillegg til fransk poesi har Kittang vært spesielt opptatt av Ibsen og Hamsun, og hans tolkninger regnes som betydelige bidrag til den internasjonale forskningen. Juryen viser også til Kittangs behandling av litteraturvitenskapens kompliserte grunnlagsproblemer og hans rolle som skarp debattant i tidsskrift og avisspalter.

Powered by Labrador CMS