– Så mange som 43 prosent svarte at de synes det er vanskelig å leve opp til bildet mammabloggere og andre på sosiale medier lager av hvordan en graviditet skal være, skriver kronikkforfatteren.

Når kroppspresset invaderer fødestua

KRONIKK: Gravide har nok bekymringer fra før til at de skal måtte forholde seg til magekommentarer og uoppnåelige idealer i sosiale medier. I verste fall kan det ta fokuset vekk fra hva en sunn graviditet faktisk er.

Det er ikke noe nytt at magene til gravide blir både kommentert og tatt på i de mest upassende situasjoner, både av kjente og ukjente. Det er imidlertid flere ting som kan tyde på at det har vært en økning av den ubehagelige sorten magefokus i takt med fremveksten av sosiale medier.

Det sier noe om hvor nivået av kroppspress ligger i dagens samfunn, når også gravidkroppen blir et eget ideal man helst skal passe inn i.

Mange føler på negative tanker rundt egen gravidkropp

I en landsrepresentativ undersøkelse utført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) blant norske gravide og småbarnsmødre, svarte så mange som 43 prosent at de synes det er vanskelig å leve opp til bildet mammabloggere og andre på sosiale medier lager av hvordan en graviditet skal være. En av fire var misfornøyde med egen kropp da de gikk gravide.

Det er rett og slett nitriste tall. En mammakropp skal jo være forbundet med liv, næring og styrke; kvaliteter som ikke kan formes etter modeller og idealer. I stedet er det mange som går rundt og føler at strekkmerkekremer, pent undertøy og #babybump-bilder er det som definerer en perfekt mammakropp.

Vanskelig å leve opp til idealet i sosiale medier

Også mat har blitt noe vondt og vanskelig for mange gravide. Hele 1 av 3 i den samme undersøkelsen svarte at de noen ganger fikk dårlig samvittighet mens de var gravide fordi de ikke klarte å spise like sunt som de gravide de fulgte i sosiale medier.

Stress rundt mat og måltid og negative tanker rundt egen kropp kan fort bli en nedadgående spiral som i ytterste konsekvens kan påvirke både mor og barns helse.

Et sunt kosthold i graviditeten behøver ikke være komplisert

Men, alt håp er ikke ute. Noen ganger trenger vi å bli røsket ut av sosiale medier-boblen og tilbake til virkeligheten. Det behøver egentlig ikke være verken komplisert eller uoppnåelig å ha et sunt kosthold gjennom graviditeten. Dette er åpenbart noe gravide trenger å trygges på.

Vanlig mat er faktisk bra nok. Grove kornprodukter, magre meieriprodukter, magert kjøtt og fisk, og rikelig med frukt og grønnsaker. Kombinerer man dette med sunne måltidsvaner og fysisk aktivitet, har man gjort en enorm innsats for både egen og barnets helse. Et par brødskiver med ost og makrell i tomat, et glass melk og en gulrot - det er helt topp!

Er det noe man bør tenke på, er det å spise nok og variert, fremfor å bekymre seg over om kostholdet kan måle seg med favorittbloggerens Instagramvennlige tallerken. Gravide og ammende har et ekstra høyt behov for energi og flere næringsstoffer, deriblant mineralet jod. Halvparten av alle gravide i Norge får ikke i seg nok jod, noe som kan påvirke barnets utvikling. Spiser man vanlige matvarer som hvit saltvannsfisk og meieriprodukter bidrar det imidlertid til at man får nok. Slik informasjon har gravide nytte av, ikke hvor mye en mammablogger veide i tredje trimester eller hvor mye de spiser hver dag.

Fokuset bør ligge på en sunn livsstil og god livskvalitet, fremfor hva andre måtte mene om gravidmagen. Den er bra nok som den er.

Powered by Labrador CMS