Bergen-firmaet har utviklet en pille som hemmer et protein i kreftsvulsten, som kan gjøre pasienter resistente mot kreftmedisiner. (Illustrasjonsfoto: nevodka, Shutterstock, NTB scanpix)

Norsk firma har utviklet pille mot aggressiv kreft

Et firma fra Bergen har utviklet en pille som kan hindre spesielt aggressive kreftformer fra å spre seg, skriver VG.

Bioteknologiselskapet Bergenbio la fram resultatet av flere studier på medikamentet Bemcentinib under verdens største kreftkonferanse i Chicago mandag, ifølge VG.

Bemcentinib, som pillen kalles, har som mål å gjøre andre medisiner som allerede er en del av standardbehandlingen, bedre. Firmaet har utviklet en pille som hemmer et protein i kreftsvulsten, som kan gjøre pasienter resistente mot kreftmedisiner.

Så langt har de satt i gang seks kliniske studier i Norge, samtidig som det pågår studier med Bemcentinib i Storbritannia, USA, Spania og Tyskland. Studiene omfatter krefttyper som lungekreft, føflekkreft, brystkreft og leukemi.

– Dette er lovende, selv om det gjenstår mye arbeid med å dokumentere effekten av medisinen, sier forsker Oddbjørn Straume ved Haukeland universitetssjukehus. Han leder en av studiene.

Han sier de håper medisinen skal forebygge resistens, og gjøre standardbehandlingen bedre.

– Dette er ikke løsningen på kreftgåten, men med alle fremskritt er det små steg som etter hvert gir en bedre behandling for pasientene.

Powered by Labrador CMS