Mange av pasientene med endetarmskreft har blitt behandlet her på Radiumhospitalet i Oslo. (Illustrasjonsfoto: Fredrik Hagen / NTB scanpix)
Mange av pasientene med endetarmskreft har blitt behandlet her på Radiumhospitalet i Oslo. (Illustrasjonsfoto: Fredrik Hagen / NTB scanpix)

Kreftoperasjonsmetode stanses

En metode for operasjon av pasienter med kreft i endetarmen er stoppet. Ti pasienter har fått alvorlige tilbakefall etter slike operasjoner.

Publisert

Fra 2014 til 2018 er i alt 156 pasienter i Norge operert med metoden taTME, som er en metode for kirurgisk fjerning av rektum hos pasienter med kreft i endetarmen. Nå har et samlet fagmiljø bedt de fire regionale fagdirektørene om å stoppe all videre behandling, skriver Dagens Medisin.

Stein Gunnar Larsen var en av dem som slo alarm om konsekvensene ved bruk av metoden. Han leder seksjon for onkologisk bekkenkirurgi ved Radiumhospitalet i Oslo.

Sammen med professor Frank Pfeffer ved Helse Bergen og Universitetet i Bergen går de gjennom pasientene som er operert med denne metoden før 2018.

Foreløpige resultater fra denne gjennomgangen har avdekket at ti pasienter har hatt fått alvorlige tilbakefall. To av dem er døde.

– Vi har nå gått mer inn i disse sakene og fått mer oversikt over omfanget og alvoret. Da fremstår dette som stadig mer alvorlig. Når det først er skjedd, må vi håndtere det best mulig. Vi sender nå et brev til de aktuelle sykehusene. I brevet påpeker vi alvoret og formidler at vår vurdering er at dette er tilbakefall som følger av denne operasjonsmetoden, sier Larsen til Dagens Medisin.