Unni Vik og Kjetill S. Jakobsen med en mikrobrikke som kan brukes til å overvåke mikroorganismer – som kan hjelpe oss med å berge det globale klimaet. (Foto: Bjarne Røsjø, UiO)

UiO-forskere skrev årets beste artikkel i internasjonalt tidsskrift

I januar 2017 foreslo Unni Vik og Kjetill S. Jakobsen at mikroorganismer kan overvåke karbonlagring og hjelpe til med å redde klimaet. Vik og Jakobsen er begge  forskere ved Centre for Ecological and Evolutionarry Synthesis (CEES) ved UiO. 

Artikkelen deres er nå kåret til årets beste bidrag i det vitenskapelige tidsskriftet Trends in Biotechnology, som regnes for verdensledende innen sitt felt.

Forskere i Norge og andre land har brukt mye tid, penger og krefter på å utvikle teknologier for karbonfangst og -lagring eller CCS, som er den engelske forkortelsen for Carbon Capture and Storage. En internasjonal forskergruppe med  Vik og Jakobsen som sentrale deltakere, foreslo i januar 2017 en «havbunnslanding» som kan sette ny fart i teknologiutviklingen.

Forslaget gikk ut på å ta i bruk mikroorganismer – bakterier og arkebakterier – som hjelpere i innsatsen med å redusere de globale klimautslippene. Dette forslaget falt i smak blant annet hos redaktøren for Trends in Biotechnology, Matt Pavlovich, som har vært med på å kåre Viks og Jakobsens bidrag til tidsskriftets beste oversiktsartikkel i 2017.

Powered by Labrador CMS